Suomalaista rakennushistoriaa

Hieno kokoelma suomalaista rakennushistoriaa 1900-luvun vaihteen molemmin puolin on piiloutunut Elkaan Högforsin valimon lämmityslaitepiirustusarkistoon.

Högforsin valimolle perustettiin 1800-luvun lopulla lämpöteknillinen osasto lämmityslaitteiden suunnittelua, valmistusta ja asennusta varten. Högforsin tuotantoon ilmestyivät ensimmäisenä Suomessa 1903 radiaattorit ja heti niiden jälkeen keskuslämmityskattilat. Vuosisadan vaihteessa Högforsin lämmitys- ja tuuletuslaitteita asennettiin useisiin isompien paikkakuntien uudisrakennuksiin. 

Lähinnä pohjapiirustuksia sisältävästä arkistosta löytyy kirkkoja, kouluja, kivitaloja sekä sairaaloita, kauppahalleja ja teattereita ympäri Suomea. Tunnetuimmista voisi erikseen mainita Kansallisteatterin, Kallion kirjaston ja Imatran valtionhotellin.

Piirustuksia on yli 900 kpl, katso listausta Elkan tietokannassa ja/tai kysy meiltä lisätietoja: e-posti@elka.fi

Lähteet:

Karkkilan ruukkimuseo, Högforsin tehtaan vaiheita

https://www.karkkila.fi/ruukkimuseo/historiikki.html

Elka, Högforsin valimon arkisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *