Kekkonen ja perässähiihtäjät

Presidentti Kekkonen harrasti hiihtämistä, kalastusta ja metsästystä. Presidentille tarjottiin usein kalastus- tai metsästysmahdollisuuksia yritysvierailujen yhteydessä. Niinpä yritysarkistoista löytyy kuvia näiltä retkiltä. Alla olevat kuvat ovat Enso-Gutzeitin keskushallinnon arkistosta.

Lapin retkiltä syntyi käsite ”perässähiihtäjät”. Stora Enson Kemijärven tehtaan arkistosta löytyi yhden hiihtoretken ohjelma. Hiihtoretki tehtiin samalla reissulla kun presidentti kävi vihkimässä Kemijärven tehtaan huhtikuussa 1965. Matkaa tehtiin Inarista Raattamaan, kahdeksan päivää ja reilut 150 kilometriä (ks. kartta).

Tällä hiihtoretkellä oli presidentin lisäksi kahdeksan henkilöä, mm. kauppaneuvos Kalle Kaihari, presidentin hyvä ystävä ja aikansa poliittinen vaikuttaja. Mukana oli myös Lapin läänin maaherra Martti Miettunen, kolminkertainen Suomen pääministeri.

Järjestelyistä vastasi Lapin Rajavartiosto. Retken valmisteluissa on ollut mukana upseereita, aliupseereita, rajajääkäreitä ja poromiehiä yhteensä viisitoista henkeä. Esimerkiksi kapteeni Autio huolehti suksien voitelusta ja rajavartiomestari Hänninen hieronnasta ja lääkintähuollosta. Katso lisää retken ohjelmasta ja sen järjestelyistä alla olevasta suunnitelmasta.

Kekkosenhiihtoretkenkartta1965

Kekkosenhiihtoretkenvalmistelut1965

Huom! Klikkaa ohjelman alareunaa, niin pääset seuraavalle sivulle.

Lähteet:

Stora Enso Oyj, Kemijärven tehtaiden arkisto

Enso-Gutzeit Oy, keskushallinto

Artikkelikuva, Keskusosuusliike Hankkija, vuosi 1964.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *