Leivotaan leipää

Leipä on yksi tärkeistä peruselintarvikkeista. Leipää leivotaan useimmiten vehnästä tai rukiista, mutta myös ohrasta ja kaurasta. Pula-aikana leipään lisättiin perunaa ja pahimmillaan myös ”petäjäistä” eli pettua. Nykyisin kotona leivotaan enimmäkseen erilaisia vaaleita leipiä, sämpylöitä ja joku ehkä näkkileipääkin. Lisää suomalaisesta leivästä ja sen historiasta voit lukea Leipätiedotuksen sivuilta tästä.

Tähän artikkeliin on koottu leivontaohjeita mm. vanhoista Pirkka-lehdistä. Näissä 1930- ja 1940-luvulta peräisin olevissa ohjeissa on monissa perunaa eikä aina ole ihan selvää onko kyseessä ruokaleipä vai kahvileipä.

Lähteet:

Kesko Oy, Pirkka-lehdet

Enso-Gutzeit Oy, henkilökunnan lehdet

Huhtamäki Oy, Rumpu-lehdet

Keskusosuusliike Hankkija, kansikuva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *