Suomalainen muuttaa maalle – kesäksi

Suomalainen mökkeily sai alkunsa 1800-luvun lopussa teollistumisen myötä. Vaurastunut herrasväki alkoi rakentaa vesistöjen äärelle kesähuviloita, joissa he tahtoivat rentoutua arkisen työn ja kaupunkielämän vastapainoksi.

Kesän alussa pakattiin huushollitarvikkeet viherkasveja myöten ja kuljetettiin huviloille. Lomanviettäjät lähtivät matkaan junien ja höyrylaivojen kyydissä. Perheen isiä, joka jäivät kaupunkiin töihin kutsuttiin leikillisesti kesäleskiksi. Aiheesta on tehty useita elokuviakin.

Perillä lomanviettäjiä odotti usein tilava ja hyvin varusteltu puuhuvila. Tilaa tarvittiin, koska huvilassa asuttiin koko kesä ja mukana oli myös palvelusväkeä.

Allaolevassa galleriassa ”maallemuutto”-aiheisia mainoksia pääasiassa 1930-luvulta.

Mainokset: Mainostoimisto Erva-Latvalan arkisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *