Nokia

Puusellusta 5G -tietoverkkoihin

Frederik Idestam perusti vuonna 1865 Tammerkoskelle puuhiomon ja 1871 toisen Nokianvirran varrelle. Näin sai alkunsa Nokia Aktiebolag. 1910-luvulla pahoihin talousvaikeuksiin joutunut yhtiö siirtyi Eduard Polónin omistukseen. Polónin omistukseen kuului jo entuudestaan hänen perustamansa Suomen Gummitehdas Oy ja vuonna 1922 Gummitehdas osti Suomen Kaapelitehdas Oy:n. Näin syntyi ’monialakonserni’ Nokia, vaikka yhtiöt toimivatkin vielä itsenäisinä. Virallisesti Suomen Kumitehdas Oy (ent. Gummitehdas), Nokia Osakeyhtiö ja Suomen Kaapelitehdas fuusioitiin uudeksi Oy Nokia Ab:ksi vuonna 1967.

Nykyisen Nokia Oyj:n elektroniikkaliiketoiminnan juuret ovat eittämättä Suomen Kaapelitehtaan sukuhaarassa. Kaapelitehtaalle perustettiin elektroniikkaosasto vuonna 1960 ja 1964 markkinoille tuli yhtiön ensimmäinen VHF-puhelin. Vuonna 1979 Nokia ja Salora perustivat Mobira-yhtiön, joka alkoi kehittää NMT-teknologiaa. Vuonna 1984 Nokia osti Saloran ja Mobira muuttui Nokia-Mobiraksi. Tunnetuimpia tuotteita ovat varmastikin Mobira Talkman (1984) ja Mobira Cityman (1987). Oy Nokia Ab:n kehittämistä elektroniikkatuotteista ehkä merkittävin oli vuonna 1981 käyttöönotettu DX200 digitaalinen puhelinkeskus. Kirjassa Nokian jalokivi esitettiin arvio, että DX-liiketoiminta toi vuosina 1980 – 2015 Nokialle rahaa noin 40 miljardia euroa.

1990-luku ja 2000-luku olivatkin sitten Nokia matkapuhelinten kulta-aikaa, joka päättyi nopeasti kosketusnäytöllisten älypuhelinten aikakauden alkaessa. Nokia Oyj myi matkapuhelinliiketoiminnan huhtikuussa 2014 Microsoftille, ja keskittyi jatkossa verkkoliiketoimintaan. Yhtiö satsaa myös teknologiakehitykseen ja niistä saataviin lisensiointituloihin. Matkan varrella Nokia on luopunut puunjalostuksesta, kumiteollisuudesta, tietokoneiden valmistuksesta, kaapelituotannosta ja televisiotuotannosta.

Meillä täällä Elkassa on säilytyksessä kaikkiaan 14 Nokiaan liittyvää historiallista arkistoa. Vanhimmat niistä ovat Nokian puunjalostusteollisuuden ja Nokian metsäosaston arkistot. Nokia Oyj:n arkisto taas sisältää konsernihallinnon asiakirjoja. Televisiotuotantoa löytyy Salora Oy:n arkistosta. Matkapuhelinliiketoiminnan historiaa löytyy paitsi pääarkistosta niin myös Nokia Matkapuhelimet Oy:n viidestä eri arkistosta sekä Nokia-Mobiran arkistosta. Muita arkistoja on vielä Nokia Oy:n kulutuselektroniikan tutkimuksen ja tuotekehityksen arkisto sekä Nokia Display Productsin arkisto.

 

Katso alla olevasta galleriasta tuttuja ja vähän tuntemattomampia Nokia-tuotteita vuosien varrelta.

 

 

Lähteet

Galleria: kuvien lähteet mainittu kuvien yhteydessä

Kansikuva: vanha postikortti Nokian puunjalostusteollisuuden arkistosta

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *