Pula-ajan herkkuja

Vuoden 1939 syksyllä aloitettiin elintarvikkeiden säännöstely Suomessa ja sitä jatkui aina 1950-luvun alkuun saakka. Tiukimmillaan säännöstely oli 1941–1945. Silloin lähes kaikki tärkeimmät elintarvikkeet olivat säännösteltyjä. Peruna oli tuolloin suomalaisen ruokavalion perustana, koska se oli säännöstelyn alaisena vain lyhyen ajan jatkosodan päätyttyä.

Outokumpu Oy:n henkilökuntalehdestä, Outokummun Sanomista, löytyy yllä mainitulta ajalta runsaasti pula-ajan ruokaohjeita. Perunaa ja muita saatavilla olleita ruoka-aineita on tosiaan käytetty kekseliäästi. Perunakakun ja perunanäkkileivän lisäksi perunasta on tehty kahvin korviketta. Silakasta taas on tehty voin korviketta ja sokerijuurikkaasta ”riisivelliä”.

 

 

 

Lähde: Outokumpu Oy:n henkilökuntalehdet, Outokummun Sanomat 1940 – 1942

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *