Tehdaspalokunnat

Teollisuuden palosuojelutoiminta käynnistyi pääasiassa vakuutusyhtiöiden ansiosta. Vakuutusmaksut määritettiin tehtaan palontorjunnan ja paloriskien tason mukaan. Vakuutusyhtiöt alkoivat edellyttää ensin palokaluston ja sittemmin tehdaspalokuntien perustamista.

Teollisuus-Paloa (Suomen Teollisuudenharjoittajain Keskinäinen Paloapuyhdistys) perustettaessa vuonna 1902 hyväksyttiin yhteinen periaate, että ”työskenneltäisiin yhdessä tulenvaaran vähentämiseksi” ja heti ensimmäisistä vuosista lähtien vakuutuksenottajia ohjattiin palosuojelun saralla. Vuoden 1905 ohjelehtisessä ”Palovarjeluslaitoksia” neuvotaan mm. paloavannon tekoa, palokalujen hoitoa ja annetaan ohjeita putkijohtojen jäätymisen estämisestä.

 

Tehdaspalokuntia koskevia aineistoja löytyy Elkasta mm. Tampellan, Ahlströmin, Enso-Gutzeitin ja Serlachiuksen arkistoista. Arkistot sisältävät sekä asiakirjoja että valokuvia.

Teollisuus-Palon arkiston lisäksi Elkassa on myös Saha-Palon arkisto. Molemmista löytyy paljon suomalaisia yrityksiä koskevia asiakirjoja. Vakuutussopimusten lisäksi aineistoissa on usein hyviä rakennus- ja omaisuusluetteloita, sekä piirustuksia ja asemapiirroksia.

 

Lähteet: Keskinäinen Vakuutusyhtiö Teollisuus-Palon arkisto #389 ja #392

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *