Maamme radifioiminen alkoi 90 vuotta sitten

 

skm_c30816090811590

 

Yleisradio Oy perustettiin Helsingissä 29. toukokuuta 1926 ja yhtiön ensimmäinen radio-ohjelma lähetettiin eetteriin tasan 90 vuotta sitten, 9.9.1926. Elka haluaa onnitella merkkipäiväänsä viettävää Yleisradiota. Olemmehan me tehneet yhteistyötä Yleisradion kanssa jo vuosikymmenien ajan, ja toimimme Yleisradion asiakirja-aineiston historiallisena päätearkistona. Itse asiassa Yleisradion ensimmäinen arkistoluovutus Elkaan tapahtui vuonna 1986, eli tasan kolmekymmentä vuotta sitten.

 

Yleisradio on tallettanut Elkaan 53 eri arkistoa, joissa on yhteensä noin 800 hyllymetriä asiakirjoja. Näistä arkistoista mainittakoon mm. Kouluradion, Sävelradion, Radio Suomen ja Radioteatterin arkistot. Oma arkisto on myös monella legendaarisella toimittajalla, kuten Mirja Pyyköllä, Arvi Lindillä, Helena Itkosella ja Reino Paasilinnalla. Yleisradion arkistot ovat muutamaa pientä poikkeusta lukuun ottamatta täysin vapaasti tutkittavissa. Toivommekin, että mahdollisimman moni osaisi hyödyntää Yleisradion herkullisia asiakirjoja. Ne tarjoavat ainutkertaisen lähdeaineiston moneen tapahtumaan, asiaan ja ilmiöön viimeisten 90 vuoden ajalta.

 

Galleriassa Yleisradion mainoksia 1930-1940-luvuilta, sekä yksi asiakirja vuodelta 1940: ”Toimintaohjeet siltä varalta, että tulee tieto Tasavallan Presidentin kuolemasta”.

Klikkaa kuvia suuremmaksi

 

 

Lähteet:

Radifioimista koskeva lehtileike, Yleisradion arkisto #4799

Toimintaohjeet, Yleisradion arkisto #8035

Mainokset, mainostoimisto Erva-Latvala #599 ja #600

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *