Taidetta astiakaapissa ja kellarinhyllyllä

Eemeli-2012-2-8-2Riihimäen Lasi Oy, alkuperäiseltä nimeltään Osakeyhtiö Riihimäki, perustettiin vuonna 1910.  Tehdas valmisti sekä teollista että taidelasia.  Riihimäen lasitehdas oli ensimmäinen suomalainen lasitehdas, joka käytti taiteilijoita muotoilijoina. Ensimmäisiä malleja tilattiin taiteilijoilta jo 1920-luvulla. Monille tutuissa lasipurkeissa komeili arkkitehti Oiva Kallion vuonna 1912 suunnittelema ilves, Riihimäen tavaramerkki.

Tehdas järjesti taide- ja käyttölasin suunnittelukilpailuja, joissa uudet suunnittelijat pääsivät esille. Mm. vuoden 1949 kilpailussa debytoivat Nanny Still ja Timo Sarpaneva.  Vuosien mittaan Riihimäen lasi Oy:n tuotanto-ohjelmaan kuuluivat taidelasin ja muun käyttölasin lisäksi pullot, tölkit, valaistus- ja rakennuslasit sekä ikkunalasit.

Ikkunalasin tuotanto päättyi Riihimäellä vuonna 1975, ja taide- ja käyttölasin tuotanto lakkasi marraskuussa 1976. Tämän jälkeen tehdas keskittyi pakkauslasin ja muovipakkausten tuotantoon. A. Ahlström Oy osti Riihimäen Lasi Oy:n vuonna 1985 ja tehdas lakkautettiin vuonna 1990.

Riihimäen Lasi Oy:n tuotantoon voi tutustua mm. tuoteluetteloiden avulla. Artikkelikuvassa on Riihimäen lasin Export Catalogue 76. Elkassa on myös muita merkittäviä suomalaista lasiteollisuutta koskevia aineistoja kuten mm. Nuutajärven, Iittalan ja Karhulan lasitehtaiden arkistot.

1 comment for “Taidetta astiakaapissa ja kellarinhyllyllä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *