Suomalaisia kauppiasperinteitä

Lassila & Tikanoja Osakeyhtiö oli 1950-luvulla tekstiili- ja lyhyttavarain tukkutalo. Yhtiö lanseerasi mainostoimisto Erva-Latvalan avustuksella kaksi suomalaisia kauppiaita esittelevää lehtimainossarjaa.

Ensimmäinen oli nimeltään ”Suomalaisia kauppiasperinteitä”. Sarjassa esiteltiin enemmän tai vähemmän tunnettuja kauppiassukuja ympäri Suomea. Otsikolla ”Sepän pojasta porvarikastin kansoittaja” kerrottiin pohjanmaalaisesta Penttilän kauppiassuvusta. Pohjoiskarjalaista yrittäjähenkeä edusti Pekka Kotilainen, jonka jäljiltä kauppiaita oli jo neljässä polvessa. Valtiopäivämieskin oli kauppiassukua perustamassa, nimittäin Matti Ikonen Kangasniemeltä.

Sarja ”Kaupan veteraaneja” esitteli puolestaan legendaarisia kauppiaita. Hiskias Liuski Kemistä kehuskeli etteivät kaupan ovien saranat päässeet ruostumaan. ”Tässä on 35 markkaa – ja enempää ei tähän yritykseen tuhlata” , virkkoi vaasalainen Herman Koski vaimolleen Fannille, kun tämä hallikauppaa avasi. Mitähän olisi eurosta mieltä lappajärveläinen Kalle Saarikalle, joka totesi että: ”Entinen penni oli parempi kuin nykyinen kaksi markkaa.” Nämä ja kymmeniä muita kauppiastarinoita löytyy Elkasta mainostoimisto Erva-Latvalan arkistosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *