Listinkihveleitä ja käytäväkitkureita

Vuonna 1641 perustettu Billnäsin ruukki alkoi 1800-luvun loppupuoliskolla valmistaa erilaisia työkaluja, takeita, kuten niitä tuolloin kutsuttiin. Billnäsin kuuluisia amerikkalaismallisia konttorikalusteita alettiin valmistaa vuonna 1909. Työkalujen ja huonekalujen valmistusta jatkettiin Billnäsin liityttyä osaksi Fiskars-yhtiötä vuonna 1920. Billnäsin takeista on kuuluisa Fiskarsin kirveskin siis alkunsa saanut.

Billnäsin tehtaan osakeyhtiön mainoksessa maataloudellinen ammattilehti Maa kirjoittaa vuonna 1927 seuraavasti: ”Pitäjän perillä valveutuneet viljelijät ostavat suomalaisia Billnäsin talikoita, lapioita, heinähankoja ym. ja ihmettelevät, miksi vielä yksi ja toinen maamies ostaa vastaavia ruotsalaisia ja saksalaisia tuotteita. Nämä suomalaiset tuotteet ovat hyviä, sen sijaan esim. saksalainen vastaava tuote on useasti sekundatavaraa, tarkistamatonta, siinä saattaa olla hyviäkin, mutta useasti varsin huonoja, koska sen teräs ei ole tarkistettua.”Takeet elävät, kehittyvät ja voivat hyvin Fiskarsin tuotemerkin alla, mutta huonekalutehdas lakkautettiin vuonna 1970.

Billnäsin arkistoissa on runsaasti tuoteluetteloita, esitteitä ja kuvia sekä muuta aineistoa, jonka avulla pääsee tutustumaan merkittävään osaan suomalaista teollisuushistoriaa, tarinaan, joka jatkuu myös tänä päivänä saksien, kirveiden ja muiden ”takeiden” muodossa.

 

Lähde: Fiskars Oy, Billnäsin tehdas #4451

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *