Maatalousnäyttelyt – asiasta elämyksiin

Maatalousnäyttely on kaupallinen näyttely, jossa esitellään maatalouteen ostettavia maatalouskoneita, eläimiä, siemeniä, lannoitteita, rakennusratkaisuja sekä muita maatiloihin ja -talouteen liittyviä palveluita.

Maatalousnäyttelyitä alettiin järjestää 1800-luvun puolivälissä maatalouskoneiden esittelemiseksi maanviljelijöille. Vielä 1980-luvulla Suomessa pidettiin useat maatalousnäyttelyt kesässä, mutta myöhemmin maaseutuun liittyvät asiat keskitettiin yhteen vuotuiseen näyttelyyn.

Usein maatalousnäyttelyissä on ollut myös osastoja, joiden tarkoitus on ollut esitellä kotieläimiä myös kaupunkilaisille. Tätä ajatusta veivät eteenpäin maaseutunäyttelyt, jotka yleistyivät 1990-luvulla maatalousnäyttelyiden perinteitä jatkaen. Tarkoituksena oli esitellä maatalousnäyttelyä laajemmin maaseutuun liittyviä tavaroita ja palveluita.

Alla oleva kuvakavadi esittelee maatalousnäyttelyalueita vuodesta 1906 1980-luvulle saakka. Kuvat ovat pääasiassa Keskusosuusliike Hankkijan arkistosta.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Lähteet:

Kesko Oy:n arkisto, G.W. Sohlberg Oy:n arkisto, Keskusosuusliike Hankkijan arkisto, Osuuskauppa Suur-Savon arkisto,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *