Urut soi…

Elkassa olevan Kangasalan urkurakentamon arkisto sisältää yli sadan vuoden ajalta suomalaisen urkurakentamisen ja samalla myös kirkkojen ja seurakuntien historiaa. Urkupiirustusten lisäksi löytyy selostuksia uruista, sopimuksia ja kirjeenvaihtoa seurakunnittain.

Asiakirjoista käy selville muun muassa, että Hattulan kirkon uruista tuli liian kirkuvat, niitä piti parannella jälkikäteen. Humppilan kirkon urkujen fasadi tehtiin kirkon suunnittelijan Josef Stenbäckin suunnitelman mukaan. Metsäpirtin urkujen sopimuksessa mainitaan, että: ”Urut valmistuvat täyteen soittokuntoon juhannukseksi 1915. Tästä tekee kuitenkin poikkeuksen sellaiset yliluonnolliset esteet kuin sota, tulipalo, lakko j.n.e.” Metsäpirtin urut ilmeisesti valmistuivat juhannukseksi, koska Armas Maasalo antoi ylistävän lausuntonsa kesäkuun 22. päivä 1915. ks. kuvagalleria.

Pielisjärven (nyk. Lieksan), Carl Ludvig Engelin suunnittelema puinen kirkko valmistui vuonna 1836 ja paloi vuonna 1979. Kirkon urut valmistuivat 1892. Kuva uruista artikkelikuvana. Sopimuksen (alla) mukaan ”Kaikki näihin urkuihin menevät tarveaineet olkoot mitä lajia tahansa ja valittua parasta laatua” . Pielisjärven seurakunta maksoi uruista 13 200 Suomen markkaa kullassa.

Huom. kuvan alareunasta sopimuksen seuraavalle sivulle.

pielisjarvenurut-001

Suomalaisten kirkkourkujen historiaa täydentää Seurakuntain Keskinäisen Palovakuutusyhtiön arkisto tuhansine kuvineen. Kirkkojen kuvia toisessa Aikakoneartikkelissa. Kirkkojen sisäkuviin on tallentunut urkuja eri vuosikymmeniltä. Useimmat niistä ovat Kangasalan Urkurakentamon valmistamia.

Lähteet Kangasalan Urkurakentamo Oy:n arkisto, Elka Seurakuntain Keskinäisen Palovakuutusyhdistyksen arkisto, Elka Lieksan seurakunnan verkkosivut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *