Pölläkkälä, kylä Äyräpäässä, rajan takana

Pölläkkälä oli kylä Äyräpään kunnassa Vuoksen varrella Karjalankannaksella, Viipurista itään. Täällä Elkassa Hackmanin arkistossa on valokuvia Hackmanin Pölläkkälän sahasta, itse kylästä ja kyläläisistä.

Hackman osti Pölläkkälän sahan vuonna 1893 ja kun saha paloi vuonna 1900, rakennettiin se heti uudelleen. Samalla sahaa laajennettiin ja rakennettiin uusia rakennuksia, mm. työläiskasarmi, jossa oli 40 huonetta, 20 kaakeliuunilla ja 20 puuliedellä varustettuja. Vuonna 1894 sahalla oli töissä 50 miestä, mutta vähitellen työmiesten määrä nousi 200:aan. Pikkuhiljaa Hackmanin sahaustoiminta keskittyi Honkalahteen ja Pölläkkälän saha myytiin A. Ahlström Osakeyhtiölle vuonna 1926. Ahlströmillä oli tuolloin jo höyrysaha Suursaaressa Pölläkkälän lähellä. Pölläkkälän saha lakkautettiin vuonna 1930. Lakkauttamisvaiheessa sahalla työskenteli 340 työntekijää.

Hackmanin vanha saha Pölläkkälässä
Ahlströmin saha Suursaaressa

Vaikka Ahlström lakkautti Pölläkkälän sahan, kylän kehittäminen jatkui yhtiön toimesta. Karjalan Liiton verkkosivulla lisää Pölläkkälän taajaväkisestä yhdyskunnasta: Pölläkkälän kylä

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Saha-Palon arkistosta löytyi Pölläkkälän sahan lakkauttamisen jälkeen tehty luettelo ”n.k. siviilivastuista”.

Kuvagalleriat kylästä ja kyläläisistä. Valitettavasti kuvissa on hyvin vähän tunnistetietoja.

Pölläkkälän kylää

Pölläkkälän kyläläisiä

Lähteet:

Enbom & Sandelin 1991. Viipurilainen Kauppahuone, Hackman & Co 1880-1925. Helsinki: Frenckellin Kirjapaino Oy

Hackman Oy, pääkonttorin arkisto. Elka.

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Saha-Palon arkisto. Elka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *