Oculus 104 – kupla laineilla

Oculus 104 -matkavene oli Kai Salon Taideteollisen oppilaitoksen lopputyö vuodelta 1968. Se suunniteltiin siirtämään vesillä liikkuminen kokonaan uudelle aikakaudelle. Veneen kansi rakennettiin yhtenäiseksi, sisätiloja peittäväksi vaipaksi. ”Oculuksen silmä” eli ohjaamon suojakupu nousi avattavana puolipallona kansiranteen yläpuolelle, joten ohjaajalla oli näkyvyys kaikkiin suuntiin. Valmistusmateriaaliksi valittiin lujitemuovi sen muotoilumahdollisuuksien takia.

Oculus 104 -matkaveneestä tuli 1970-luvun alussa maailmalla venealan kuumin uutinen, ja se arvioitiin kansainvälisissä piireissä huipputuotteeksi. Muun muassa näyttelijä-laulaja Dean Martin tilasi Oculus-veneen itselleen neljännen avioliittonsa kunniaksi kesällä 1971. Hän ei kuitenkaan koskaan saanut sitä, sillä lukuisten vastoinkäymisten jälkeen vene ei lopulta päässyt sarjavalmistukseen. Valmiiksi saakka Oculuksia tehtiin lopulta vain neljä kappaletta. Lopullisen kuoliniskun veneen valmistukselle antoi vuoden 1972 öljykriisi, joka vaikutti mm. lujitemuovin hinnan nousuun. Kiinnostus Oculusta kohtaan jatkui kuitenkin vielä useita vuosia tämän jälkeen.

TEKNISET TIEDOT:

  • Hinta 95 000 mk
  • Pituus 11,5 m
  • Leveys 3,2 m
  • Sisäkorkeus: 1,9 m, kokonaiskorkeus 3,3 m
  • Kantavuus 12 henkilöä tai 2000 kg kuormaa
  • Sopiva moottorin tehoalue 60 – 80 hv
  • Nopeus täydellisellä kuormituksella ja 72 hv:n moottorilla n. 8 solmua
  • Sisustus: Vene on jaettu kolmeen osastoon: ohjaamoon, salonkiin ja takahyttiin. Salongissa on ateriatilat kuudelle henkilölle ja vuodetilat 6 – 8 henkilölle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *