Seutulan lentoaseman matkustajapaviljonki

Seutulan makaava pilvenpiirtäjä

Seutulan lentokenttä (nyk. Helsinki-Vantaa) avattiin Helsingin olympialaisiin v. 1952. Ensimmäisenä matkustajaterminaalina toimineen puuparakkirakennuksen toimitti Puutalo Oy, suomalaisten puunjalostusteollisuusyritysten yhteinen tyyppitalojen suunnittelu- ja toteutusyhtiö.

Pitkää ja matalaa terminaalirakennusta kutsuttiin ”makaavaksi pilvenpiirtäjäksi”.

25 vuotta suomalaista puutaloteollisuutta – Puutalo Oy 25 vuotta -historiikki lainaa Rakennusinsinööri-lehteä vuodelta 1962: ”Seutulan paviljonki rakennettiin suunnittelijoittensa määräyksestä puisista rakennuselementeistä. Moneen kertaan laajennettuna ja muunneltuna se palvelee edelleen voimakkaasti kehttyvän ja muuttuneen lentoliikenteen tarpeita. Erityisen tärkeätä on todeta, että Seutulan paviljonki on suorittanut päivätyönsä juuri sinä aikana, jona lentoliikenne on kasvanut nykyiseen mittaansa. Rohkeneeko joku väittää, että 10 vuotta sitten olisi löytynyt sellaisia suunnittelijoita, jotka olisivat kyenneet rakentamaan Seutulan uudelle lentokentälle silloin sellaisen matkustajapaviljongin raskaista rakennusaineista, että se olisi ollut tarkoituksen mukainen tänä päivänä ja vielä 10 vuotta eteenpäin.”

Puutalon arkistossa on kuvia lentokenttäterminaalin avajaisista ja sisätiloista vuodelta 1952.

Klikkaa kuvia suuremmaksi.

Lähteet:

Puutalo Oy:n arkisto, Elka

25-vuotta suomalaista puutaloteollisuutta, toimitus Yrjö Kouti, teksti Jorma Mäenpää

Finavia Helsinki-Vantaa 70 vuotta -historiapolku https://www.finavia.fi/fi/helsinki-vantaa-70-vuotta-historiapolku?navref=paragraph

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *