Energiansäästötalkoot – jälleen kerran

Arkistoja kaivelemalla huomataan historian taas toistavan itseään. Energiansäästö on tullut ajankohtaiseksi jälleen. Ensimmäisiä sähkön ja lämmön säästöohjeita löytyy jo neljäkymmentäluvulta, kuten Valtiovarainministeriön ”mainoksia” vuodelta 1941 Erva-Latvalan arkistosta. Billnäsin tehtaan tiedote työntekijöilleen kehottaa säästämään sähköä, työajan lyhentymisen uhalla.

Alla leike Pirkka-lehdestä vuodelta 1974. Toimittaja Arvo Aallas kirjoittaa hauskasti tuon ajan energiakriisistä. Kuulostaako tutulta?

Kuvagalleriassa Kauppa- ja teollisuusministeriön mainoksia vuoden 1974 ”Pisara”- kampanjasta ja vuoden 1976 ”Energiahukka” mainoksia. Lopuksi mainostetaan Loviisan ydinvoimalan kriisitöntä energiaa ja Valtiovarainministeriö kysyy vuonna 1941: ”Oletko taloudellinen perheenemäntä?”

Lähteet: Energiateollisuus ry:n arkisto, Erva-Latvala Oy:n arkisto, Fiskars Oyj, Billnäsin tehtaiden arkisto, Kesko Oyj:n arkisto, Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *