Hiihtolatujen suomalainen menestystarina

Lahden MM-kisahuumassa on hyvä jälleen nostaa esiin todellinen hiihtolatujen suomalainen menestystarina. Exel Oy aloitti maastohiihtosauvojen valmistuksen vuonna 1973 ja innovatiivisen tuotekehityksen ansiosta kolmessa vuodessa mäntyharjulaisesta tehtaasta kasvoi maailman suurin sauvavalmistaja.

Exelin sauvojen saavutukset kilpaladuilla olivat heti alusta saakka merkittäviä. Exel-hiilikuitusauvoilla voitettiin vuodesta 1976 lähtien keskimäärin 75 % kaikista maastohiihdon olympia- ja MM-mitaleista. Tärkeä tekijä Exelin menestyksessä korkealaatuisen sauvaputken lisäksi oli sauvan muiden osien tehokas tuotekehitys ja muotoilu. Exelin kehitysryhmässä työskenteli viidentoista vuoden ajan teollinen muotoilija Pentti Leskinen, joka valmisti piirustusten perusteella omassa mallipajassaan sompa- ja kahvaluonnoksia ryhmän testattavaksi. 

Klikkaa kuvia suuremmaksi.

 

 

Lue lisää Exel Oy:n sauvoista Designarkiston Muotoilun menestystarinoita -verkkonäyttelystä.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *