Varo vaaraa!

Yritysarkistoista löytyy upeita turvallisuusjulisteita. Iso osa niistä on luonnollisesti vakuutusyhtiöiden tuottamia, mutta julisteita on syntynyt myös yritysten toimesta, erilaisten turvallisuuskampanjoiden myötä.

Tapaturmat olivat valitettavan tavallisia tehtailla 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Työturvallisuuden eteen tehtiin kyllä työtä, oli tarkastajia ja jonkinlaisia turvavälineitäkin. Tapaturmien torjunnasta muistutettiin julisteilla, lähetettiin kiertokirjeitä, kirjoitettiin lehtiartikkeleita, runoja ja iskulauseita, piirrettiin sarjakuvia ja saarnattiin puheissa.  Seuraava katkelma on erään yrityksen henkilökuntalehdestä vuodelta 1930.

”Tarkastaja tiedusteli osaston mestareilta, oliko miehille jaettu suojalaseja. ”Jokaiselle”, kuului mestarin vastaus. Varmistuakseen asian todellisuudesta meni tarkastaja miehen luo ja kysyi, oliko hänellä suojuslasit mukana. ”On”, vastasi mies ykskantaan, vetäen samalla taskustaan lasit. ”Miks’ette käytä” tiedusteli uudelleen tarkastaja. ”Hm”, oli merkitsevä vastaus. Tämä uudistui toistenkin työntekijöiden suhteen. Aina samalla tuloksella. On selvää, että tällainen välinpitämättömyys suojussilmälasien käytön suhteen on kerran kostava itsensä. Ja siitä on oleva seurauksena invaliidin valoton, kolkko kohtalo.”

 

Klikkaa kuvia suuremmaksi

 

Julisteet: Enso-Gutzeit Oy, keskushallinto #1373 – 1377

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *