Hevonen työkaverina

Hevonen on ollut mukana monessa. Perinteisesti maaseudulla hevosen avulla tehtiin peltotyöt, ajettiin heiniä, kuljetettiin tavaroita, vedettiin puut metsästä, käytiin kaupassa ja kirkossa. Maatalouden lisäksi hevonen oli merkittävä apulainen myös teollisuudessa ja palokunnan varusteetkin kuljetettiin hevospelissä. Uittotöissä muiden töiden lisäksi hevosta käytettiin pyörittämään vorokkia eli nostokelaa, jota hevoskierroksikin sanottiin. Sota-aikana hevonen veti mm. ampumatarvikkeita, ruokaa, kenttäkeittiöitä ja tykkejä.

Hevonen oli tärkeä ja arvokas ja siksi hevosen omistaja kohteli usein hevostaan paremmin kuin itseään tai perhettään. Konsulentti Martikainen lausuikin hevostapaturma- ja lääkintäkurssilla Joensuussa marraskuussa 1949: ”Hevonen ei vaadi omistajaltaan palkkaa, ainoastaan levon, ruoan ja hyvän kohtelun”.

Lue tästä hevosen rukous isännälle.

 

 

Lähteet:

Arkistolähteet kuvien yhteydessä.

1 comment for “Hevonen työkaverina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *