Kaukopään tehtaat 80 vuotta

”Kun aika tulee, saat ryhtyä rakentamaan jotain sellaista, mitä ennen ei ole ollut tässä maassa”, kerrotaan Enso-Gutzeit Osakeyhtiön toimitusjohtajan V.A. Kotilaisen lausuneen dipl.ins Eero Kalajalle. Kaukopään sellutehtaan rakennustyöt alkoivat kesällä 1934 Kaukopään lahden maankaivu- ja täyttötöillä. Tehtaan maankaivu tapahtui suurelta osin miesvoimin.

Miehiä kaivuutöissä

Kaukopäätä suunnittelivat mm. diplomi-insinöörit Eero Kalaja ja Pentti Halle. Arkkitehtuurista vastasi Väinö Vähäkallio apulaisineen. Rakentamisen urakoi A.W. Liljeberg. Harjannostajaisia vietettiin heinäkuussa 1935. Tehtaan kuusi keittokattilaa ja neljätoista pesusäiliötä tuotiin Helsingistä uittaen Saimaan kanavan kautta Kaukopään rantaan.
Keittokattilat Kaukopään rannassa

Kuivauskoneeksi valitun Minton-koneen koko ja sen kuivausjärjestelmä oli ainutlaatuinen tuohon aikaan. Koneen pituus oli yli 70 metriä ja massaradan leveys 4 metriä. Kone- ja laiteasennukset aloitettiin elokuussa ja tehdas käynnistyi 12.9.1935. Tehdas valmistui kolmessatoista kuukaudessa ja oli monin tavoin aikaansa edellä.

Minton-kone

[Enso-Gutzeit-Tornator –henkilöjulkaisu 4/1935 ja Enso-Gutzeit Oy, Kaukopään tehtaat 1935-1985]

 

Galleriassa Heinrich Ifflandin upeita kuvia uudesta tehtaasta.

 

1 comment for “Kaukopään tehtaat 80 vuotta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *