Muotoilulla kilpailukykyä

Teollinen muotoilija Jukka Vaajakallio aloitti heti valmistumisensa jälkeen vuonna 1975 muotoilijana Lohja Oy:n Finluxin tehtaan tuotekehitystiimissä. Muotoilusta tuli 1970-luvulla kilpailutekijä viihde-elektroniikan valmistuksessa, ja sen avulla tuotteisiin haettiin yksilöllisyyttä. Markkinoille piti tuoda kilpailun kiristyessä ja tekniikan kehittyessä toistuvasti uusia ja ennennäkemättömiä tuotteita halvemmilla valmistushinnoilla. Muotoilijan tehtävä oli keksiä tuotteisiin uusia muotoja, uutta käytettävyyttä ja valmistettavuutta.

Tämä artikkeli perustuu Jukka Vaajakallion muotoilutarinoihin, joita voi lukea lisää Designarkiston sivuilta.

Klikkaa kuvia suuremmaksi.

1970-luvun lopun Finluxin televisiot toivat väritelevision mahdolliseksi tavallisille ihmisille. Finluxin OBC -sarjasta oli tarkoitus tehdä ”kansanauto” eli jokaiseen kotiin sopiva TV. Helppokäyttöisestä Finlux OBC -televisiosta tulikin menestys ja mallistoa valmistettiin miltei viisi vuotta.

TAPC 4040 hifi -keskus oli hyvin edistyksellinen laite. Kilpailijoistaan poiketen siinä oli ns. takavahvistin, joka tuotti heijastuvia ääniä, joten sillä saatiin normaalin stereokuuntelun kahden ulottuvuuden lisäksi kolmas ulottuvuus. Tämä oli lähellä nykyaikaista 3D-kuuntelua ja silloin ainutkertaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *