Mäntysuopaa

Emännän palstalla tällä kertaa mäntysuopamainoksia 1930-luvulta 1970-luvulle. Ensin kuitenkin vähän mäntysuovan historiaa.

Mäntysuovan kehittäjänä pidetään insinööri Alfons Hällströmiä, joka toimi Enso-Gutzeit Osakeyhtiön sivutuoteosaston johtajana 1911–1945. Mäntysuopaa pidettiin aikanaan sulfaattiteollisuuden ”jätejalostuksen” huippusaavutuksena. Enso-Gutzeit-Tornator -henkilöjulkaisussa 1/1935 kerrotaan mäntysuovan valmistuksesta seuraavasti:

”Sulfaattiselluloosaa keitettäessä erottuu puuaineesta siinä ollut rasva, joka keräytyy tehtaassa käytetyn lipeän pinnalle raakana suopana. Tämä raaka suopa käsitellään rikkihapolla ja jalostetaan juoksevaksi hartsiksi. Tislaamalla saadaan juoksevasta hartsista kaunis, ruskeahko öljy, mäntyöljy, josta sitten keitetään mäntysuopaa. ”

Itse Alfons Hällström muistelee värikkäin sanankääntein sivutuoteosaston alkuvaiheita Enso-Gutzeit-Tornator -henkilöjulkaisussa 4/1937. Koko artikkeli löytyy sivun alareunasta.

Artikkelissa kerrotaan, että sivutuotteiden valmistuksessa syntyy myrkyllisiä kaasuja, kuten esim. rikkivetyä, eikä siihen aikaan tiedetty kuinka myrkyllistä metyylisulfidi on, tai että se on ”räjähtäväistä puristuksessa”. Tästä johtuen tehtaalla sattui räjähdyksiä ja useita myrkytyksiä, ”Yksi ja toinen uinahti joksikin aikaa raakatärpättiastian yllä, mutta kuolemantapauksia ei sattunut”. Tämän vuoksi pantiin toimeen fysiologisia tutkimuksia kaneilla ja kissoilla. ” Perustettiin kanitarha ja kaupungin kissat ostettiin.”

Lähteet:

Enso-Gutzeit-Tornator -lehdet 1/1935 ja 4/1937

Mainostoimisto Erva-Latvala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *