Muotoilija ja sairaalateknologia

Sairaalalaitteiden suunnittelussa käyttäjälähtöisyys ja ergonomia ovat avainasemassa, kun tehdään niin potilaalle kuin henkilökunnalle tarkoituksenmukaisia ja turvallisia laitteita. Ansioitunut teollinen muotoilija Raimo Nikkanen on suunnitellut paljon sairaalateknologian laitteita.

 

Jo Nikkasen muotoilutoimiston nimi Ergoplan Oy (1981–1993) kertoo hänen tärkeimmän lähestymistapansa: ergonomia ja käytettävyys. Hän onkin ollut keskeinen henkilö ergonomiatutkimuksen soveltamisessa tuotekehitykseen ja teollisen muotoilijan työhön.

Nikkanen aloitti sairaalateknologian laitteiden suunnittelun Instrumentariumiin kuuluvan Datexin kanssa vuonna 1978. Nikkasen mukaan muodon ja käyttöominaisuuksien lisäksi laitteiden suunnittelussa on kiinnitettävä erityistä huomiota käyttöliittymien suunnitteluun. Informaation on oltava selkeää ja yksiselitteistä, jotta hoitohenkilökunta kriittisissäkin tilanteissa pystyy toimimaan nopeasti ja oikein.

Raimo Nikkasen mukaan sairaalateknologian laitteiden suunnittelun keskeisiä lähtökohtia ovat hoitohenkilökunnan työn helpottaminen ja potilaiden hoitotoimenpiteitä kohtaan tuntemien pelkojen vähentäminen. ”Tutkimuslaitteiden on oltava staattisen näköisiä, eikä potilaan tule edes muistaa niitä jälkeenpäin. Potilaalla saattaa olla pelkotiloja, ja tilanne pitää pystyä luomaan sellaiseksi, ettei hän tunne itseään uhatuksi.

Toistettavuus on sairaalateknologiassa tärkeää. Esimerkiksi röntgenlaitteen suunnittelussa potilas täytyy asettaa tutkimusvälineeseen niin, että saadaan jatkotutkimuksiin vertailukelpoista materiaalia.

A. Ahlström Oy:n Activa-potilassänky

A. Ahlström Oy:n Activa-potilassänky

A. Ahlström Oy:n Activa-potilassängyn (kuvassa) suunnittelun lähtökohtana oli monivammapotilaiden tarpeisiin sopivan sängyn luominen. Suunnittelussa tuli ottaa huomioon vähentyneen hoitohenkilökunnan työn keventäminen, potilaan omatoimisuuden lisääminen sekä hygieniatason nostaminen. Potilassänkyyn kytkettiin useita erillistoimintoja, mm. makuuhaavapotilaan erikoispatja, potilaan nostolaite ja vuodepotilaan pesutoiminto.

 

Katso galleriasta lisää sairaalalaitteiden kuvia. Klikkaa kuvia suuremmaksi.

 

Tässä jutussa on käytetty sisältöjä FIDAn verkkosivuilta ja verkkonäyttelyistä.

Lue lisää Raimo Nikkasesta ja hänen suunnittelemistaan sairaalateknologisista laitteistaTeolliset muotoilijat –verkkonäyttelyssä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *