Tutkijapalvelu kiinni 4.5. klo: 12–16

Elkan ja siten myös Designarkiston tutkijapalvelu on poikkeuksellisesti kiinni 4.5.2016 kello 12 alkaen. Syynä henkilökunnan tilaisuus.

Julkaistu 19.04.2016


Käyttökatkos arkistotietokannassa

Arkistotietokannassa on käyttökatkos 7.4. klo 17 alkaen. Järjestelmäpäivityksestä johtuva käyttökatkos kestää 1 - 2 tuntia. Muut www-palvelumme ja sähköposti toimivat normaalisti. Pahoittelemme toimenpiteestä aiheutuvaa haittaa. 

Julkaistu 31.03.2016


Katkos Elkan www-palvelussa

Elkan ja Designarkiston nettisivut ovat järjestelmämuutosten vuoksi poissa käytöstä torstai-illasta (17.3.) perjantaiaamupäivään (18.3) saakka. Katkos koskee nettisivuja ja siten myös Aikakone-verkkonäyttelyä. Elkan tietokanta ja sähköpostit kulkevat normaalisti.

Pahoittelemme häiriötä.

Julkaistu 17.03.2016


MAD Week 17.-24.9.2016

Mikkeli Art & Design Week tulee jälleen ja kolmas MAD Week järjestetään 17.-24.9.2016. Olemme tänäkin vuonna osa tapahtumaa järjestävää työryhmää.

Avoin haku tapahtumaviikolle on käynnissä toukokuun loppuun saakka. Ohjeet ja ilmoittautuminen tästä linkistä.

Lue lisää MAD Weekistä ja tutustu viime vuoden ohjelmiin täällä!

Julkaistu 14.03.2016


Tiedote nimenmuutoksesta

Finnish Industrial Design Archives (FIDA) vaihtaa nimensä Designarkistoksi vuoden 2016 alussa. Nimenmuutoksen taustalla on halu vastaanottaa monipuolisemmin muotoiluaineistoja. Tähän saakka arkistomme on keskittynyt teollisen muotoilun dokumentteihin, tallettaen myös esim. graafisen suunnittelun dokumentteja. Lue lisätietoja tiedotteestamme.

Lue tiedote täältä!

 

Julkaistu 17.12.2015


Tutkijapalvelu suljettu 10.12. klo 12 - 16

Elkan ja FIDAn tutkijapalvelu on poikkeuksellisesti suljettuna torstaina 10.12. klo 12:sta eteenpäin. Syynä henkilökunnan pikkujoulut.

Julkaistu 25.11.2015


Arkistojen päivä lauantaina 14.11.

Perinteistä Arkistojen päivän avointen ovien tapahtumaa vietetään Elkassa lauantaina 14.11.2015 klo 10 - 15.

Tarjolla kahvia ja pullaa. Tervetuloa!

Julkaistu 28.10.2015


Mikkeli Art & Design Week 2015

Mikkeli Art & Design Week on nyt tältä vuodelta ohi. Elkan ja FIDAn tapahtumat sujuivat erinomaisesti ja saimme niistä hyvää palautetta. 

Mieletöntä muotoilua -näyttely Naisvuoritalolla tavoitti MAD Weekin aloitusviikonloppuna useita satoja teollisesta muotoilusta kiinnostuneita henkilöitä. Muotoilukasvatuksen työpajat Tervetuloa muotoiluarkistoon -vierailut (21.-24.9.) ja  korutyöpajapilotti (25.9.) tavoittivat kokonaisuudessaan lähes 150 henkilöä. Tervetuloa muotoiluarkiston -vierailussa koululaiset ja opiskelijat tutustuivat Elkan arkiston toimintaan ja pääsivät kokeilemaan muotoilijan työtä suunnittelemalla tulevaisuuden tuolia. 

Korutyöpajassa Kalevankankaan koulun 6A:n ja 6B:n oppilaat uppoutuivat saamelaiseen korumuotoiluun korutaiteilija Inka Kangasniemen johdolla. Työpajassa valmistuivat upeat riipukset vuolukivestä. Mukana työpajan ideoinnissa ja mahdollistajana oli Taiteen Edistämiskeskuksen läänintaiteilija Anu-Anette Varho ja mukana työpajojen suunnittelussa Kalevankankaan koulun kuvataideopettaja Satu Puustinen. Kiitos kaikille upeasta yhteistyöstä!

 

Mieletöntä muotoilua -näyttelyssä oli esillä mm. Kari Asikaisen ja Timo Saarnion kalusteita.

Oppilaita Tervetuloa muotoiluarkistoon -vierailulla. Oppilaat tutustuvat FIDAn perusnäyttelyyn.

Korutyöpajan tuloksena syntyi riipuksia vuolukivestä.

Julkaistu 29.09.2015


FIDA mukana MAD Weekillä 19.-26.9.2015

Elka ja FIDA ovat mukana myös tämän vuoden Mikkeli Art & Design Weekillä ja kuuluvat tapahtumaa järjestävään työryhmään. Ohjelmaamme MAD Weekillä ovat mm. aloitusviikonloppuna 19.–20.9. Naisvuoritalolla järjestettävä Mieletöntä muotoilua -näyttely ja 21.–24.9.2015 Tervetuloa muotoiluarkistoon -arkistovierailut lapsille ja nuorille.

Lue lisää MAD Weekin ohjelmastamme tiedotteestamme ja MAD Weekistä osoitteesta www.madmikkeli.com

Julkaistu 18.08.2015


Arkistotietokanta uusittu

Elkan arkistotietokanta on uusiutunut. Hakuikkunan löydät täältä.

Julkaistu 30.06.2015


Ulla-Kirsti Junttilan aineistoja FIDAlle

Teollinen muotoilija Ulla-Kirsti Junttila on lahjoittanut FIDAlle aineistojaan. Aineisto koostuu tuotesuunnittelun, ympäristösuunnittelun ja kaupunkiympäristön suunnitteluun liittyvistä dokumenteista.

Junttila on kirjoittanut useita julkaisuja kaupunkiympäristön suunnittelusta sekä toiminut tuntiopettajana Taideteollisessa korkeakoulussa ja luennoitsijana useilla erilaisilla kursseilla.

Ulla-Kirsti Junttila valittiin Vuoden teolliseksi muotoilijaksi vuonna 1987, jolloin Teolliset muotoilijat TKO ry aloitti jakamaan tunnustusta. Hän toimi pitkään tuote- ja ympäristösuunnittelijana sekä johtavana asiantuntijana Helsingin kaupungin rakennusvirastossa sekä Sito Oy:ssa.

Julkaistu 24.06.2015


Aikakone-verkkosivu avattu

Elkan ylläpitämä Aikakone-verkkosivu on avattu. Sivuilla esitellään arkiston kokoelmista löytyviä aineistoja ja sivuilta löydät myös FIDAn sisältöjä.

Tervetuloa Aikakoneeseen!

Julkaistu 17.06.2015


Keskiviikkona 10.6.2015 tutkijasali suljettu

Tutkijasali on suljettuna keskiviikkona 10.6.2015.

Muutoin Elkan tutkijasali on palvelee myös FIDAn asiakkaita koko kesän ajan normaalien aukioloaikojen mukaan, arkipäivisin kello 8.00 - 16.00.

Julkaistu 29.05.2015


FIDA mukana Designmuseon seminaarissa

FIDA osallistui tiistaina 5.5. Designmuseon järjestämään Menetelmiä muotoilukasvatukseen-seminaariin. Tilaisuudessa tutustuttiin erilaisiin muotoilukasvatuksen opetusmateriaaleihin, FIDAn aineisto mukaan lukien. Aineistoihin tutustuttiin tarkemmin työpajojen merkeissä, johon FIDAn kohdalla osallistui n. 20 muotoilukasvatuksesta kiinnostunutta henkilöä. Työpajasta saadun palautteen perusteella materiaaliin ollaan tyytyväisiä ja esille nousi todella hyviä ehdotuksia oppimateriaalin kehittämiseksi. Aiomme kehittää aineistoamme saamamme palautteen perusteella.

Ps. Otamme mielellämme vastaan lisää palautetta opetusmateriaalista. Oletko käyttänyt aineistoa omassa toiminnassasi? Miten aineisto vastasi odotuksiasi? Lähetä palautteesi sähköpostilla fida(at)elka.fi.

Julkaistu 06.05.2015


Ohjeistus digitaalisten aineistojen tallettamisesta

Teollinen muotoilija Jorma Pitkonen on laatinut ohjeistuksen, jossa kerrotaan FIDAan arkistoitavien digitaalisten aineistojen suositeltavista tiedostomuodoista. Sähköisen ohjeistuksen voit ladata tästä.

Julkaistu 17.04.2015


Elisa Savolainen aloitti FIDAssa

Muotoilija (AMK) Elisa Savolainen aloitti tänään FIDAssa Sari Muinosen äitiysloman sijaisena. Elisan tavoittaa puhelinnumerosta 044 321 3424 tai sähköpostilla osoitteesta elisa.savolainen(at)elka.fi

Julkaistu 09.03.2015


3D-aineistojen arkistointia kehitetään

FIDA kehittää yhdessä Mikkelin Ammattikorkeakoulun ST-laitoksen ja teollisen muotoilijan Jorma Pitkosen kanssa 3D-suunnitteluaineistojen arkistointimallia. Työn tuloksena syntyy tämän vuoden aikana ohjeistus muotoilijoille arkistointiin soveltuvista tiedostoformaateista sekä toimintamalleista. Lisäksi kehitetään vastaanottopalvelu sähköisten aineistojen arkistoon luovuttamista varten.

Julkaistu 04.03.2015


Juhani Salovaaran arkisto järjetetty

Juhani Salovaaran arkisto on järjestetty ja arkistoluettelosta voi lukea arkiston sisältötiedot. Juhani Salovaara on uransa aikana muotoillut laajasti kotimaiselle teollisuudelle, ja hän on ollut mukana perustamassa yhteensä yhdeksää muotoilualan yritystä.  Salovaara soveltaa työssään ihmisiin ja tilanteisiin eläytyvää, tutkivaa työtapaa, ja hän löysi jo vastavalmistuneena muotoilijana mielestään parhaan tavan tehdä tuotemuotoilua: hän haluaa tuotteiden käyttäjät mukaan suunnitteluprosessiin. Juhani Salovaaran esittely löytyy Muotoilijat ja arkistot -osiosta ja Salovaaran uraan voi tutustua lisää FIDAn Teolliset muotoilijat -verkkonäyttelyssä. 

Julkaistu 19.12.2014


FIDA toivottaa mukavaa joulunaikaa

FIDA kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa kaikille oikein Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta 2015!

Elkan asiakaspalvelu on joulun ja uudenvuoden välipäivinä auki normaaliin tapaan klo 8 - 16. Tervetuloa tutkimaan!

Julkaistu 19.12.2014


Erkki Ruuhisen muotoilutarinoita

Erkki Ruuhinen Posters: Palkittuja julisteita ja ajatuksia julistesuunnittelusta, on emeritustaitelijaprofessori Erkki Ruuhisen laatima nettijulkaisu, jossa on 232 sivua. Julkaisussa hän kertoo tarinoita siitä, mitä strategisia tavoitteita hänen julisteisiinsa sisältyy, ja mitä hän viestinnän suunnittelijana on julisteita suunnitellessaan ajatellut.

Ruuhinen itse kuvaa nettijulkaisunsa sisältöä seuraavasti: ”Esittelen julisteita eri vuosikymmeniltä ja kerron suunnitteluajattelusta, josta alan asiantuntijat Ulla Aartomaa, Kari Savolainen ja Kaj Kalin eivät puhu mitään. Suunnittelijana haluan myös julkisesti esittää kriittisiä huomioita Julisteita Suomesta -kirjasta, jonka vuonna 2013 julkaisi Lahden Julistemuseo. Toivottavasti se piristää keskustelua.”

Pääset tutustumaan Erkki Ruuhinen Posters -nettijulkaisuun tästä linkistä: www.designergallery.fi/posters

Julkaistu 18.12.2014


FIDAn joulukalenteri

Joulua on mukava odotella seuraamalla FIDAn Facebook-sivun joulukalenteria. Tämän vuoden kalenteri koostuu Kirjavälitys Oy:n ihanista joulukorteista, jotka ovat vuosilta 1932 – 1942. Käyhän katsomassa FIDAn Facebookissa!


Julkaistu 03.12.2014


Tutkijapalvelu kiinni perjantaina 12.12. klo 12 - 16

Elkan tutkijapalvelu on poikkeuksellisesti kiinni perjantaina 12.12. kello 12 - 16. Syynä henkilökunnan joulutapahtuma.

Muutoin tutkijapalvelu on joulukuussa auki normaalisti, eli arkipäivinä kello 8 - 16.

Julkaistu 03.12.2014


Krister Ahlströmin arkisto on järjestetty

Vuorineuvos ja designaktivisti Krister Ahlströmin FIDAlle luovuttama aineisto on nyt järjestetty ja luetteloitu. Ahlström tunnetaan suomalaisen muotoilun intohimoisena puolestapuhujana, ja hän toimii aktiivisesti muotoilun edistämiseksi suomalaisessa yhteiskunnassa ja elinkeinoelämässä. Ahlströmin arkisto sisältää asiakirjoja tästä hänen suomalaisen designin hyväksi tekemästään työstä. Käy lukemassa vuorineuvos Ahlstömin esittely Muotoiljat ja arkistot -osiossa.

Julkaistu 26.11.2014


Tuomas Antikaisen arkisto on järjestetty

Tuomas Antikaisen arkisto on järjestetty, ja voit käydä lukemassa hänen esittelynsä Muotoilijat ja arkistot -osiossa. Uransa aikana Tuomas Antikainen on suunnitellut mm. Idman Oy:lle ulkovalaisimia ja Metso Paperille pituusleikkureita.  Vuosina 1997 – 2005 Antikainen oli mukana Rocla Oyj:n muotoilutiimissä suunnittelemassa lavansiirtotrukkien tuoteperhettä.

Julkaistu 20.11.2014


Jukka Vaajakallion arkisto järjestetty

Jukka Vaajakallion arkisto on nyt järjestetty ja luetteloitu kokonaisuudessaan. Jukka Vaajakalliolla on teollisesta muotoilusta neljän vuosikymmenen kokemus, jonka hän on hankkinut työskentelemällä mm. konepaja-, elektroniikka- ja muoviteollisuuden tuotteiden parissa. Valmistuttuaan teolliseksi muotoilijaksi Vaajakallio työskenteli ensin Oy Lohja Ab:n Finluxin tehtaan ja sen jälkeen Lohja Display Electronicsin johtavana muotoilijana. Vuodesta 1985 hän on johtanut Lohjalla toimivaa teollisen muotoilun toimistoa Vaajakallio Design Oy:tä. Vaajakallion FIDAlle luovuttama aineisto sisältää mm. esineitä, piirustuksia sekä runsaasti valokuva-aineistoja. Arkistoluettelosta löytyvät tarkemmat sisältöteidot. Jukka Vaajakallion muotoilijan uraan voi tutustua lisää FIDAn Teolliset muotoilijat -verkkonäyttelyssä.  

Julkaistu 05.11.2014


Avoimet ovet Elkassa 8.11.2014

Elkassa vietetään lauantaina 8.11.2014 kello 10 - 15 perinteistä Arkistojen päivän avointen ovien tapahtumaa. Ohjelmassa on mm. FIDAn teollisen muotoilun näyttely, arkistokierroksia, Mikkelin ja Savonlinnan vanhat puutalot -esityksiä, vanhoja mainoselokuvia sekä tietysti ilmainen kahvi- ja pullatarjoilu.

Tervetuloa!

Julkaistu 04.11.2014


Linja Design Oy:n arkisto on järjestetty

Esimerkiksi Suunnolle sukellus- ja rannetietokeita suunnitelleen muotoilutoimisto Linja Design Oy:n arkisto on nyt järjestetty ja luetteloitu. Linja Designin esittelyn voi käydä lukemassa Muotoilijat ja arkistot -osiossa, ja arkiston sisältötiedot löytyvät arkistoluettelosta.

Julkaistu 08.10.2014


Teolliset muotoilijat -verkkonäyttely on avattu

FIDAn uusi Teolliset muotoilijat -verkkonäyttely on nyt avattu! Voitte tutustua näyttelyyn osoitteessa:

www.elka.fi/fida/verkkonayttely2


Teolliset muotoilijat -verkkonäyttely on suunnattu kaikille muotoilusta kiinnostuneille, ja se esittelee teollisen muotoilun mestareita, joiden työn tuloksena meillä kaikilla on käytössämme parempia tuotteita. Näyttely avaa teollisen muotoilijan työtä ja kertoo siitä, kuinka muotoilu ei ole vain esteettisen ulkomuodon antamista, vaan muotoilijan kädenjälki ulottuu pintaa syvemmälle.

Verkkonäyttelyn sisällön on suunnitellut FIDAn tietopalvelusihteeri Sari Muinonen ja näyttelyn graafisesta suunnittelusta ja teknisestä toteutuksesta vastaa mainostoimisto Aalto Oy.

Julkaistu 24.09.2014


FIDAn muotoilukasvatuksen opetusmateriaali on julkaistu

FIDA on julkaissut muotoilukasvatuksen opetusmateriaalin, joka on uusi ja innostava tapa oppia ja opettaa suomalaista muotoilua. Opetusmateriaali on suunnattu peruskoulujen opettajille hyödynnettäväksi erityisesti kuvataiteen oppitunneilla. 

Oppimateriaalin on laatinut muotoilija Elisa Savolainen, ja se on suunniteltu ja kehitetty FIDAn ja Elkan aineistojen pohjalta. Muotoilukasvatus tarjoaakin uudenlaisen tavan hyödyntää arkistojen muotoiluaineistoja.

Muotoilukasvatuksen opetusmateriaali on kaikkien vapaasti käytettävissä, ja löydät sen täältä.


Julkaistu 17.09.2014


FIDAn uusin ajankohtaistiedote 02/14

Lue FIDAn uusin ajankohtaistiedote 02/14. Aikaisemmin ilmestyneet tiedotteet voi käydä lukemassa kohdasta Tiedotteet.

Julkaistu 13.08.2014


FIDA toivottaa Hyvää Juhannusta kaikille!

Julkaistu 19.06.2014


Uusia arkistoja FIDAlle

Sisustusarkkitehti ja kalustesuunnittelija Timo Saarnio on luovuttanut suunnittelemiensa tuolien prototyyppejä FIDAlle. Saarnion tuoleja on palkittu lukuisissa eri muotoilukilpaluissa. FIDAlle luovutettujen tuolien joukossa on mm. Red Dot -palkittu Una-tuoli (kuvassa), Forsnäs-kilpailun voittanut Duetto-tuoli ja Asahikawa-kilpailussa ensimmäisen palkinnon voittanut Woody-tuoli. Saarnio täydentää arkistoaan vielä tämän vuoden aikana piirustus- ja valokuva-aineistolla.

FIDAnkin toiminnan käynnistämisessä vahvasti mukana ollut vuorineuvos, teollisuusmies ja designaktivisti Krister Ahlström on luovuttanut FIDAlle aineistoja. Aineistot liittyvät hänen muotoilun edistämisen hyväksi tekemäänsä työhön.

Teollisena muotoilijana, hopeaseppänä ja kuvataiteilijana tunnetun Pentti Leskisen arkisto on myös saanut täydennystä.


Julkaistu 12.06.2014


FIDAlle lisää ED-Designin aineistoja

Pohjoismaiden suurin muotoilutoimisto ED-Design on luovuttanut lisää aineistojaan FIDAlle. ED:n uusimman lahjoituksen mukana tullut aineisto sisältää mm. pienoismalleja, piirustuksia ja laajan valokuva-aineiston. Lisäksi ED:n muotoilijoiden suunnittelemien tuotteiden, kuten Tunturi-kuntopyörän, Vaisalan radiosondin ja Asko-Upo Oy:n pesukoneen, prototyypit ovat osa uutta luovutuserää.  

Myös palkittu teollinen muotoilija Juhani Salovaara on lahjoittanut lisää aineistoja FIDAlle. Salovaaran aineistot sisältyvät ED-Designin arkistoon.     

Julkaistu 28.05.2014


Raimo Nikkasen muotoilutarinat

Muotoilutarinat-osiossa voi nyt lukea Raimo Nikkasen suunnittelemien tuotteiden taustoista. Nikkanen on ollut kehittämässä muun muassa sairaalateknologiaa, kalustejärjestelmiä ja keittiökoneita. Parhaiten Raimo Nikkanen tunnetaan 25 vuotta kestäneestä urastaan Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun professorina. Muotoilutarinoiden lähteenä on käytetty Nikkasen FIDAlle luovuttamia Ergoplan Oy:n arkistoaineistoja.

Julkaistu 16.05.2014


Erkki Ruuhisen arkisto on järjestetty

Emeritustaiteilijaprofessori Erkki Ruuhisen FIDA:lle luovuttama arkisto on nyt järjestetty ja luetteloitu. Muotoilijat ja arkistot –osiossa on luettavissa Erkki Ruuhisen esittely ja sivulle on myös koottu muutamia kuvia Ruuhisen laajasta tuotannosta. Arkiston tarkempaan sisältöön voi tutustua arkistoluettelon avulla.

Julkaistu 14.05.2014


FIDAn uusi verkkonäyttely julkaistaan syksyllä

FIDAn suosittu verkkonäyttely ”Muotoilun menestystarinat saa jatkoa, kun syksyllä 2014 julkaistaan uusi FIDAn verkkonäyttely. Näyttelyssä esitellään suomalaisia teollisen muotoilun mestareita ja heidän uraansa. Tykkää FIDAn Facebook-sivusta, niin saat heti tietoosi kaikki FIDAn ajankohtaiset kuulumiset ja pääset nauttimaan FIDAn arkistojen aarteista.

Julkaistu 09.04.2014


Nuori muotoilija: Laura Väre

Nuorten muotoilijoiden haastattelut saavat jatkoa, kun huonekalu- ja tuotesuunnittelija Laura Väre esittäytyy. Laura on valmistunut kalustemuotoilijaksi Lahden Ammattikorkeakoulusta ja toimii tällä hetkellä freelancersuunnittelijana. Käy lukemassa Lauran haastattelu täältä!

Julkaistu 12.03.2014


Erkki Ruuhisen aineistoja FIDAlle

Graafinen suunnittelija Erkki Ruuhinen on lahjoittanut FIDAlle aineistojaan. Lukuisia palkintoja voittanut Ruuhinen on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia graafisia suunnittelijoita.  Pitkän uransa aikana hän on suunnitellut liikemerkkejä, logoja, ja yritysten imagon uudistusprojekteja sekä lukuisia elokuva- ja kulttuurijulisteita. Laajimman kansainvälisen levityksen Ruuhisen suunnittelemista elokuvajulisteista on saanut Ingmar Bergmanin Oscar-palkitun elokuvan Fanny ja Alexander juliste vuodelta 1982. Sen pohjalta on tehty kymmeniä versioita eri puolilla maailmaa. Erkki Ruuhisen aineistot ovat tutkijoiden käytettävissä Elkan tutkijasalissa. Tutustu lisää Erkki Ruuhisen tuotantoon osoitteessa: www.designer.fi

Julkaistu 11.03.2014


Katso Jukka Vaajakallion luento

FIDAn muotoilutarinoista on voinut lukea Jukka Vaajakallion kertomuksia siitä, millaista oli muotoilijan arki Finluxin tehtaalla vuosina 1975 - 1980. Nyt samasta aiheesta voi katsella myös Vaajakallion pitämän luennon Elkan Youtube-kanavalta. Luento on kuvattu 10.2.2014 Oy Lohja Ab:n eläkeläiset ry:n kokouksessa.

Julkaistu 21.02.2014


Uusi Eemeli on ilmestynyt

Elkan verkkolehti Eemeli on jäljeen ajan hermolla, sillä lehden teemana on tällä kertaa olympialaiset. Lehdessä ovat esillä tiestysti myös Exelin sauvat, joilla sivakoitiin jo 1970-luvulla lukuisia maastohiihdon olympiamitaleita. Käy siis lukemassa uusin Eemeli.

Julkaistu 14.02.2014


FIDAn uusin ajankohtaistiedote

Lue FIDAn uusin ajankohtaistiedote 01/14. Aikaisemmin ilmestyneet tiedotteet voi käydä lukemassa kohdasta Tiedotteet.

Julkaistu 11.02.2014


Jukka Vaajakallion muotoilutarinat

Muotoilutarinoista löytyy taas uutta mielenkiintoista luettavaa. Teollisen muotoilun konkari Jukka Vaajakallio kertoo värikkääseen tyyliinsä muotoilijan työstä Finluxin tehtaalla vuosina 1975 – 1980. Käy lukemassa esimerkiksi tarina kohtalokkaasta myyntimatkasta Saksaan, minkä onnistumisesta riippui koko tehtaan tulevaisuus. Jukka Vaajakallion muotoilutarinat pääset lukemaan tästä.

Julkaistu 04.02.2014


Uusia muotoilutarinoita

FIDAn nettisivujen suositussa Muotoilutarinat-osiossa muotoilijat pääsevät itse kertomaan tarinoita suunnittelemiensa tuotteiden taustalta. Pentti Leskisen muotoilutarinat ovat saaneet täydennystä, sillä järjestämisen yhteydessä Leskisen aineiston joukosta on löytynyt lisää hänen kirjoittamiaan tarinoita. Käy lukemassa esimerkiksi tarina tarkkuusilmapistoolin suunnittelusta.


Julkaistu 23.01.2014


Käy katsomassa FIDAn aineistojen 3D-mallit

FIDAn aineiston pohjalta tehtyjä 3D-malleja voi nyt käydä ihailemassa FIDAn sivujen 3D-mallit -osiossa. Mallien toteutukseen on käytetty FIDAn ja Elkan piirustuksia, valokuvia ja esineitä. Ihailtavana on monelle hyvin tuttuja arkipäivän esineitä, mutta osa kohteista ei koskaan edennyt suunnitelmia pidemmälle. 3D-mallinnus onkin erinomainen keino tuoda esille suunnitteluasteelle jääneitä, tai jo tuhoutuneita, esineitä ja asioita sekä tutustua esineen muotokieleen virtuaalisesti. Pääset tutustumaan 3D-malleihin tästä.

Julkaistu 10.01.2014


3D-mallinnusta FIDAn aineistosta

Mikkelin ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelman opiskelijoilla oli viime syksynä laaja 3D-mallinnuksen kurssi, jonka lopputyönä oli 3D-mallin tekeminen sekä mallin ”elävöittäminen” videon avulla. Elka ja teollisen muotoilun arkisto FIDA luovuttivat opiskelijoiden käyttöön digitoituja valokuvia, piirustuksia ja muita asiakirjoja 3D-mallien toteutusta varten. 3D-mallit tullaan lisäämään FIDAn Internet-sivuille, mutta videot ovat jo nähtävissä Elkan Youtube-kanavalla.

Julkaistu 08.01.2014


Sari is back!

Sari Muinonen on palannut perhevapaaltaan hoitamaan FIDAn tietopalvelusihteerin tehtäviä. Sariin voi olla yhteyksissä kaikissa FIDAan liittyvissä asioissa.

Sarin tavoitat numerosta: 044 321 3424

sähköposti: sari.muinonen(at)elka.fi

 

Suuret kiitokset vielä Sarin perhevapaan sijaisille Heidille ja Tytille!

Julkaistu 03.01.2014


Nuori Muotoilija: Outi Hilola

Tänään vuorossa Nuori Muotoilija haastattelussa Outi Hilola. Lue koko Outin haastattelu tästä.

Julkaistu 18.12.2013


Nuori Muotoilija: Sisca Pallari

Tänään vuorossa Nuori Muotoilija haastattelussa Sisca Pallari. Lue Siscan koko haastattelu tästä.

Julkaistu 09.12.2013


Nuori muotoilija: Emilia Ahonen

Nuori Muotoilija haastattelussa tänään Emilia Ahonen. Lue Emilian haastattelu tästä.

Julkaistu 05.12.2013


Nuori Muotoilija: Toni Kalliokoski

Nuori Muotoilija haastattelussa tänään Toni Kalliokoski. Lue Tonin koko haastattelu tästä.

Julkaistu 03.12.2013


Nuori Muotoilija: Suvi Lailavuo

Nuorten muotoilijoiden haastatteluissa vuorossa on mikkeliläinen Sivu Lailavuo. Käy lukemassa Suvin koko haastattelu tästä.

Julkaistu 19.11.2013


Nuori Muotoilija: Reetta Kerola

Nuori Muotoilija haastattelut jatkuvat näin Marraskuun kunniaksi. Nyt vuorossa Reetta Kerola. Lue Reetan koko haastattelu tästä.

Julkaistu 01.11.2013


Tervetuloa Tytti

Tytti Vuorikari on valittu jatkamaan Sari Muinosen perhevapaasta johtuvaa sijaisuutta 19.8. alkaen.

 

Tytin tavoittaa puhelimella numerosta 044 321 3424 ja sähköpostilla osoitteesta tytti.vuorikari(at)elka.fi.

Julkaistu 19.08.2013


Kiitos Heidi

Heidi Huovinen otti vastaan tarjotun haasteen. Hän siirtyy 1.8. alkaen Mikkelin kaupungin Lupaus 2016 -ohjelmaan palvelumuotoilijaksi. Fidassa on siis työpöytä hetken tyhjä, mutta sillä aikaa toimintaa jatketaan Elkalaisin voimin ja tarpeelliset asiat hoidetaan. Joten tarvittaessa voi entiseen tapaan ottaa yhteyttä, joko Fidan tai Elkan yhteysnumeroihin ja -ositteisiin.

 

Kiitos Heidille ja onnea uuteen tehtävään.

Julkaistu 29.07.2013


Nuori muotoilija: Niko Räty

Nuorten muotoilijoiden haastattelussa tällä kertaa Savonlinnasta lähtöisin oleva Niko Räty, joka on opiskellut Kuopiossa tila- ja kalustemuotoilua ja päätynyt sieltä Aalto yliopistoon lukemaan Creative sustainability -ohjelmaan.

Nikon haastattelun voi kokonaisuudessaan lukea täältä.

Julkaistu 15.07.2013


Nuori muotoilija: Anette Hiltunen

Käyttäjälähtöiseen suunnitteluun erikoistunut Anette Hiltunen viimeisteli Kuopion Muotoiluakatemiassa aloittamansa muotoiluopinnot Syddanksin Yliopistossa Tanskassa. Lue täällä mitä Kööpenhaminassa asuva Anette kertoo itsestään muotoilijana!

 

Julkaistu 08.07.2013


Seminaarivideot katsottavissa!

Missasitko toukokuisen FIDA - seminaarin? Ei hätää, tilaisuus kuvattiin ja julkaisemme videot Elkan youtube-kanavan kautta. Nyt nähtävillä ovat Designmuseon johtaja Jukka Savolaisen, Ornamon asiantuntija Asta Bomanin ja Elkan (ja FIDAnkin) tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö Olli Almin puheenvuorot luovan työn tallentamisesta. Myöhemmin julkaisemme Jukka Vaajakallion esityksen sekä Heidi Huovisen & Satu Puustisen esityksen FIDAn ja Kalevankankaan koulun muotoilukasvatusyhteistyöstä.

Seminaarivideot ovat nähtävissä täällä!

Julkaistu 05.07.2013


Vuoden nuori muotoilija 2013: Iina Vuorivirta

Marin jälkeen puheenvuoro siirtyy toiselle vuoden nuorelle muotoilijalle, Iina Vuorivirralle. Lue, mitä Tukholmassa opiskeleva Iina pohtii muotoilusta FIDAn Nuorten muotoilijoiden haastattelussa. Huomaathan, että Iinan designtuotteet ovat nähtävissä Vuoden nuori muotoilija 2013 - näyttelyssä Design Forum Show Roomissa (Erottajankatu 9B, Helsinki) 11.8. asti.

Julkaistu 01.07.2013


Vuoden nuori muotoilija 2013: Mari Isopahkala

Tällä ja ensi viikolla FIDAn nuorten muotoilijoiden haastattelussa puheenvuoron saa Design Forum Finlandin Vuoden nuori muotoilija 2013 - palkitut Mari Isopahkala ja Iina Vuorivirta. Vuoden nuori muotoilija 2013 - näyttely on esillä Design Forum Show Roomissa (Erottajankatu 9B, Helsinki) 11.8. asti. Tällä viikolla voit käydä lukemassa Marin ajatuksia täällä!

Julkaistu 24.06.2013


Nuori muotoilija: Paula Leinonen

Tällä viikolla Nuorten muotoilijoiden haastattelussa Kuopiolainen muotoilija Paula Leinonen kertoo, miten hänen opinnäytetyönsä antoi siivet työelämälle.

Julkaistu 17.06.2013


Janne Heikkinen

Viikon muotoilijanuorukaisemme tulee tällä viikolla Helsingistä, mainostoimisto Blinkin riveistä: Saanko esitellä, Janne Heikkinen!

 

Julkaistu 10.06.2013


Jarno Räsänen

Mitä yhteistä on Kaavilaisella muotoilijalla ja Lady Gagalla? Lue Jarno Räsäsen haastattelu, niin tiedät!

Julkaistu 03.06.2013


Viikon nuori muotoilija:Niina Kumpulainen

FIDAn tämän viikon nuori muotoilija Niina Kumpulainen on hakenut lisäkoulutusta Alankomaista, Delfin teknillisestä yliopistosta. Lue koko juttu: Nuorten muotoilijoiden haastattelut.

Julkaistu 27.05.2013


Viikon nuori muotoilija: Jenni-Liisa Yliniva

Tällä viikolla haastattelussa Rovaniemeläinen tekstiilimuotoilija Jenni- Liisa Yliniva kertoo ammatinvalinnastaan!

Julkaistu 21.05.2013


Esitystekniikkaa ja pähkinänkuoria

FIDAssa vieraili ryhmä muotoilunopiskelijoita KyAMK:ista esitystekniikan kurssin puitteissa. Päivän ohjelma alkoi tietysti arkiston esittelyllä ja arkistokierroksella. Heidän vierailuaan varten järjestettiin myös näyttely FIDAn arkiston käsin tehdyistä tuoteluonnoksista ja heille oli tehtäviä, joissa pääsi hyödyntämään näyttelyssä nähtyjä luonnostelutekniikoita. Opiskelijat olivat tyytyväisiä päivän antiin ja vastaavaa toivottiin ensivuodellekin. FIDA kiittää vierailijoita antoisasta päivästä!

Lisää kuvia FIDAn Facebook - sivulla!

 

Julkaistu 17.05.2013


Roni Kosunen

Tämän viikon nuori muotoilija on Mikkeliläinen Roni Kosunen. Ronin muotoilutarinoita kuullaan myös tiistaina 7.5. FIDAn seminaarin alkupaloina tarjoiltavassa Pecka Kucha - osiossa. Alkupalojen alkupaloina voi lukea hänen haastattelunsa täältä!

Julkaistu 06.05.2013


Marinella Ruusunen

Marinella Ruusunen ei ehdi nukkua ruususen unta, tämä aikaasaava nuori muotoilija on monessa mukana! Lue koko tarina!

Julkaistu 29.04.2013


Viikon nuori muotoilija: Johanna Alaraasakka

Rovaniemeltä Helsinkiin: Lapin Yliopistossa teollista muotoilua opiskellut Johanna Alaraasakka työskentelee Helsingissä Pinto Designilla. Lue koko haastattelu Muotoilutarinoista.

Julkaistu 23.04.2013


Seminaari: ilmoittaudu 29.4. mennessä

Ilmoittaudu 29.4. mennessä FIDAn seminaariin, niin varmistat itsellesi herkulliset kahvitarjoilut! Seminaarin sisältöä on päivitetty ja täydennetty! Tutustu aikatauluun, puhujiin ja Pecha Kucha esiintyjiin sekä ilmoittaudu täällä!

Julkaistu 19.04.2013


Pohjosen tyttö Hanna-Riina esittäytyy

Nuorten muotoilijoiden haastattelut -sarja esittelee tällä viikolla Hanna-Riina Vuontisjärven!

Julkaistu 15.04.2013


Pecha Kucha esiintyjät

Pecha Kucha esiintyjät on nyt julkistettu ja päivitetty seminaarin infosivulle! 

Julkaistu 12.04.2013


Anna Landelta!

Viikon nuoren muotoilijan haastattelu tulee Landelta, keskeltä Helsinkiä: Anna Pylsy!


Julkaistu 08.04.2013


Umpihangessa?

Mitä muotoilija Janne Laitinen kertoo umpihangesta, lue tämän viikon nuoren muotoilijan haastattelu!


Julkaistu 03.04.2013


Aurinkoista pääsiäistä!

Näin kaunis pääsiäiskattaus esiteltiin 1950-luvulla Suur-Savon Osuuskaupan kattausnäyttelyssä. Tämän myötä toivotamme aurinkoista pääsiäistä FIDAn ystäville! (Kuva: Elkan valokuva arkistosta )

Julkaistu 28.03.2013


Muotoilun moniottelija esittäytyy

Marion Robinson aloitti Nuorten muotoilijoiden haastatteluiden sarjan. Toisena lavalle nousee Virpi Vainio! 

Julkaistu 25.03.2013


Hei kuka puhuu?

FIDAn tämänvuotisen seminaarin puhujista voit lukea lisätietoa Seminaarin sivuilla. Seminaarissa on vielä tilaa, ilmoittaudu pian!

Ilmoittautumislomake

Julkaistu 20.03.2013


Paljon uutta!

FIDAn nettisivuja on tänään päivitelty monipuolisesti. Etusivulta löytyy linkki seminaaritiedotteeseen, jonka kautta vielä ehtii varata paikkansa tilaisuuteen. Lisäinformaatiota seminaarin sisällöstä ja puhujista tulossa vielä lähipäivinä!

Uusin ajankohtaistiedotekin on taas luettavissa täällä!

Muotoilutarinat ovat saaneet uutta lisää kun ääneen on päästetty nuoret muotoilijat!  1-2 viikon välein julkaistaan uusi tarina, joten kannattaa pysyä kuulolla!

FIDAn aineistoa ( ja varsinkin henkilötyövoimaa) hyödynnettiin myös uunituoreessa Eemelissä, kannattaa käydä lukemassa.

Julkaistu 19.03.2013


Voiko luovaa työtä dokumentoida?

FIDA järjestää seminaarin aiheesta Voiko luovaa työtä dokumentoida?

Puhumassa ovat mm. Designmuseon johtaja Jukka Savolainen, sisustusarkkitehti SIO Kaisa Blomstedt ja pitkän linjan teollinen muotoilija Jukka Vaajakallio. Seminaarissa esitellään myös FIDAn muotoilukasvatusyhteistyötä Kalevankankaan koulun kanssa.

Seminaari soveltuu erinomaisesti luovalla alalla työskenteleville ja alan opiskelijoille tai luovan alan – esimerkiksi muotoilun, graafisen suunnittelun tai sisustusarkkitehtuurin – dokumentaation parissa työskenteleville arkisto- ja museoammattilaisille.

Seminaari järjestetään Mikkelin yliopistokeskuksen auditoriossa, osoitteessa Lönnrotinkatu 2, 7.5.2013 klo 12.15 – 16.30. Seminaari on ilmainen, mutta paikkoja on vain rajoitettu määrä, joten ilmoittaudu ajoissa. Ilmoittautumislomakeeseen pääset tästä!

Seminaarin ohjelma täsmentyy vielä, lisätietoja päivitetään! 

https://fi-fi.facebook.com/finnishindustrialdesignarchives

Julkaistu 07.03.2013


FIDA Stellassa 7.3. klo 15-18

7.3. tulee kuluneeksi 175 vuotta Mikkelin kaupungin perustamispäätöksestä. FIDA on myös esillä juhlatapahtumassa Kauppakeskus Stellan Tähtitorilla 7.3. klo 15-18. Katso koko juhlavuoden ohjelma Mikkelin kaupungin sivuilta!

Julkaistu 05.03.2013


Tervetuloa aamukahveille 3.4.2013

 

FIDAn aamukahvit

3.4.2013 klo. 9 – 11

 

Tervetuloa tutustumaan Suomen teollisen muotoilun arkistoon ja verkostoitumaan paikallisten luovien alojen toimijoiden kanssa. Tilaisuudessa aamukahvitarjoilu ja FIDAn esittely sekä vapaata keskustelua ja kuulumisten vaihtoa. Julkistamme myös FIDAn toukokuun seminaarin sisällön. Millaisia yhteistyömahdollisuuksia onkaan olemassa?

Ilmoittaudu tästä!

 

 

Julkaistu 01.03.2013


14.2.2013

Julkaistu 14.02.2013


FIDAn uutiskirje

FIDAn ajankohtaistiedotteet löytyvät nyt myös tiivistettyinä versioina pdf-muodossa kohdasta Tiedotteet. Tuoreimpana ajankohtaistiedote 02/13.

 

Julkaistu 13.02.2013


FIDAn arkistot opetuskäytössä

Uusi vuosi on pistetty tohinalla käyntiin ja ensimmäinen vierailijaryhmä on jo huomenna tulossa! FIDA on tehnyt joulukuussa 2012 yhteistyötä läheisen Kalevankankaan koulun kanssa järjestämällä kolme muotoilukasvatustilaisuutta. Muotoilukasvatuksessa olemme hyödyntäneet arkistomateriaalia opetustarkoituksessa ja niiden pohjalta oppilaat ovat saaneet muotoilla omia juttujaan. Nuoret ovat ottaneet tehtävänannon hyvin vastaan, joten tilaisuudet saavat nyt keväällä jatkoa! 

Julkaistu 02.01.2013


FIDA Facebookissa

FIDA löytyy nyt myös Facebookista, tottakai! Sieltä löytyy mm. ajankohtaisia kuulumisia ja kuvamateriaalia muotoilukasvatustilaisuuksista

www.facebook.com/finnishindustrialdesignarchives

Julkaistu 02.01.2013


Aikamatka 2012 - näyttely FIDA:lle!

Habitare messuilla 2012 nähtiin Kaisa Blomstedtin suunnittelema ja kuratoima Aikamatka 2012 -näyttelykokonaisuus. Näyttelyssä pääsi aikamatkalle kokemaan suomalaisia sisustustunnelmia 50-luvulta tähän päivään ja siinä korostui miten arkiesineiden muotokieli on elänyt ja muuttunut. Kaisa Blomstedt on luovuttanut näyttelysuunnitelmansa ja kaiken siihen liittyvän materiaalin FIDA:n arkistoon, ehkäpä aikamatka saa vielä jatkoa joku päivä?

Julkaistu 21.12.2012


Uusi vuosi tekee tuloaan...

Vuosi 2012 on ollut FIDA:lla hieno ja tapahtumarikas!

Kiitos kaikille ystävillemme ja yhteistyökumppaneille!

Oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2013!

Julkaistu 21.12.2012


FIDA goes RETRO! oli menestys

Elkan Arkistojen päivän avointen ovien tapahtuman yhteydessä järjestetty FIDA goes RETRO osoittautui menestykseksi. Lauantaipäivän aikana näyttelyihin kävi tutustumassa vieraskirjan mukaan 199 henkilöä, ja tämän viikon aikana vielä noin kuutisenkymmentä henkilöä lisää. Kiitämme lämpimästi kaikkia vieraitamme.

 

Kuva 1970-luvun henkisesti kalustetusta retrodesignhuoneesta.

Julkaistu 15.11.2012


FIDA goes RETRO!

FIDA goes RETRO -tapahtuma lauantaina 10.11.2012 kello 10 - 15 osana Elkan Arkistojen päivän avoimia ovia.

Julkaistu 02.11.2012


Kari Asikaisen muotoilutarinat

Sisustusarkkitehti Kari Asikaisen muotoilutarinoita on luettavissa FIDA:n sivuilla. Tarinat kertovat jo yli 40 vuotta tuotannossa olleen Kari-tuolin synnystä, Kari-malliston laajenemisesta sekä Asikaisen muotoilufilosofiasta. 

Kari Asikaisen FIDA:lle luovuttama arkisto on nyt kokonaisuudessaan järjestetty ja luetteloitu. Arkisto pitää sisällään mm. paljon valokuvia, piirustuksia ja tuolien prototyyppejä. Tarkemmat tiedot arkiston sisällöstä löytyvät arkistoluettelosta.  Lue myös Kari Asikaisen esittely Muotoilijat ja arkistot -osiosta.

 

Julkaistu 10.07.2012


FIDAn tietopalvelusihteeri valittu

Avoinna ollutta FIDA:n tietopalvelusihteerin sijaisuutta haki määräaikaan mennessä 58 hakijaa, joista 5 kutsuttiin haastatteluun.

Valituksi tuli oululainen teollinen muotoilija Heidi Huovinen. Heidi aloittaa tehtävässään syyskuun alussa.

Kiitämme kaikkia hakijoita kiinnostuksesta avoinna ollutta työtehtävää kohtaan.

Lämmintä ja aurinkoista kesää!

Julkaistu 04.07.2012


FIDAlle lisää Juhani Salovaaran aineistoja

Pitkän ja menestyksekkään uran teollisena muotoilijana tehnyt Juhani Salovaara on luovuttanut lisää aineistojaan FIDA:lle. Salovaara on muotoilijan uransa aikana toiminut myös Taideteollisen korkeakoulun professorina ja hänet on palkittu mm. Vuoden 2003 teollisena muotoilijana. Hänen uusimman luovutuksena mukana tullut aineisto sisältää esimerkiksi Stalalle, Konecranesille, Tunturille ja Opalle suunniteltujen tuotteiden projektiasiakirjoja. Juhani Salovaaran aineistot sisältyvät ED-Design Oy:n arkistoon.

Julkaistu 19.06.2012


FIDA osana Muodosta moneksi -tapahtumaa Savonlinnassa

Muodosta moneksi on valtakunnallisen NowHere Finland 2012 -muotoilunäyttelyn oheistapahtuma Savonlinnassa ajalla 15.6. – 26.8.2012. Tapahtuman tärkeimpiä tavoitteita ovat muotoilijoiden ja taidekäsityöläisten parempi näkyvyys sekä paikallisten verkostojen vahvistaminen.

FIDA:lla on koko Muodosta moneksi -tapahtuman ajan oma osastonsa Savonlinnan kaupunginkirjastossa. Esillä on mm. FIDA:n piirustuksia ja valokuvia sekä Muotoilun menestystarinoita -verkkonäyttely. Lue lisätietoja tapahtumasta.   

 

Julkaistu 14.06.2012


Seminaarivideot nyt Youtubessa

Teollisen muotoilun tarinoita -seminaarin videoesityksiä löytyy nyt Elkan Youtube-kanavalta.

Videoita pääset katsomaan tästä linkistä.

Teollisen muotoilun tarinoita -seminaari järjestettiin Mikkelissä 10.5.2012 ja sen esiintyjiin kuuluivat mm. Anna Valtonen, Krister Ahlström sekä Jorma Pitkonen. Seminaarin ohjelman näet täältä.

Julkaistu 21.05.2012


Teollisen muotoilun tarinoita -seminaari oli menestys

Torstaina 10.5. Mikkelissä järjestettiin Teollisen muotoilun tarinoita -seminaari, jossa esiintyivät teollisen muotoilun huippunimet. Päivän aikana kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja ja keskusteluja. Suurkiitos kaikille puhujille sekä seminaariyleisölle! Seminaarin esitykset videoitiin, ja ne tullaan julkaisemaan Elkan Youtube-kanavalla. Lisätietoja seminaarin ohjelmasta ja puhujista voit lukea täältä.

 

Julkaistu 11.05.2012


Uusia arkistoja FIDA:lle

Teollinen muotoilija Eljas Perheentupa on lahjoittanut FIDA:lle Linja Design Oy:n aineistoja. Linja Design Oy:n toiminta on alkanut vuonna 1986, ja se on Suomen vanhimpia muotoilutoimistoja. FIDA:lle luovutettu arkisto pitää sisällään mm. Suunnolle, RAY:lle, Vaisalalle ja Helkamalle suunniteltujen tuotteiden piirustuksia, valokuvia sekä valmiita tuotteita.

Teollinen muotoilija Tuomas Antikainen on lahjoittanut FIDA:lle suunnittelemiensa tuotteiden malleja. Aineisto sisältää esimerkiksi Idman Oy:lle ja Rocla Oyj:lle suunniteltuja tuotteita. 

Aineistot ovat tutkijoiden käytettävissä Elkan tutkijasalissa.

Julkaistu 27.04.2012


Blogissa tarinaa verkkonäyttelyn kokoamisesta

Elkan blogin tuoreimmassa kirjoituksessa Sari Muinonen kertoo millainen projekti Muotoilun menestystarinoita -verkkonäyttelyn kokoaminen oli. Linkki blogiin ja linkki verkkonäyttelyyn.

Julkaistu 28.03.2012


FIDAn verkkonäyttely on nyt avattu

FIDA:n Muotoilun menestystarinoita -verkkonäyttely on avattu. Suomalaisista muotoilutarinoista kertova verkkonäyttely esittelee kaikille suomalaisille tuttuja tuotteita ja kertoo myös näiden tuotteiden taustalta löytyvistä muotoiluprosesseista ja muotoilijoista. Verkkonäyttelyn aineisto koostuu tekstien ja kuvien lisäksi videotallenteista sekä esineiden 3D-mallinnuksista.

Tervetuloa tutustumaan Muotoilun menestystarinoihin!

Julkaistu 20.03.2012


Täydennystä Kari Asikaisen arkistoon

Sisustusarkkitehti ja huonekalusuunnittelija Kari Asikainen on täydentänyt jo aikaisemmin FIDA:lle luovuttamaansa arkistoa. Arkisto täydentyi mm. kattavalla valokuvakokoelmalla sekä Asikaisen suunnittelemien tuolien prototyypeillä. Kari Asikainen on tullut tunnetuksi erityisesti julkisten tilojen Kari-huonekalusarjasta, jota P.O. Korhonen Oy on valmistanut jo yli neljänkymmenen vuoden ajan. 

Julkaistu 01.02.2012


FIDA ja Elka toivottavat Hyvää Joulua!

FIDA:n ja Elkan henkilökunta toivottaa kaikille oikein Hyvää Joulua ja Onnekasta Uutta Vuotta 2012!

Tutkijasalimme on auki normaalisti kaikkina arkipäivinä myös joulun ja uudenvuoden tienoilla.

 

Julkaistu 20.12.2011


Ergoplan Oy:n arkisto on järjestetty

Professori Raimo Nikkasen FIDA:lle luovuttama Ergoplan Oy:n arkisto on saatu järjestettyä ja luetteloitua. Muotoilijat ja arkistot –osiossa on luettavissa Ergoplan Oy:n esittely ja sivulle on myös poimittu arkistosta löytyviä valokuvia ja piirustuksia.  Arkiston tarkempaan sisältöön voi tutustua arkistoluettelon avulla.

Julkaistu 09.12.2011


Arkistojen päivä 12.11.

Perinteistä yhteispohjoismaista Arkistojen päivää vietetään tänä vuonna lauantaina 12.11.2011. Tällä kertaa teemaksi on valittu avoimuus, jota Elkan Arkistojen päivän näyttelyssä käsitellään saavutettavuuden, läpinäkyvyyden ja asiakirjallisen avoimuuden näkökulmasta. Esillä on aineistoja laidasta laitaan, niin asiakirjoina, valokuvina, piirustuksina, karttoina kuin audiovisuaalisina aineistoinakin. Esillä on mm. seuraavia kokonaisuuksia:

  • Teollisen muotoilun arkisto FIDA:n esineet, valokuvat ja piirustukset
  • ns. "Puskalan paperit"
  • Yleisradion ohjelmatoimikunnan pöytäkirjat
  • Sota-arkistoprojektin aineistot  
  • Etelä-Savon ilmakuvat sekä muut valokuvat
  • Luovutetun alueen kirkot
  • Mikkelin puutalot sekä paikallishistoriallisesti kiinnostavia videoesityksiä


Näyttely on avoinna lauantaina 12.11. kello 10 - 15 osoitteessa Tutkijantie 7, Mikkeli. Tarjolla on lisäksi kahvia, teetä, mehua ja pullaa. Tervetuloa!

Julkaistu 08.11.2011


FIDAn esineistä 3D-malleja

Mikkelin ammattikorkeakoulu 3D-mallintaa FIDA:n esineitä. Mallinnettavaksi on valittu kolme erilaista ja erikokoista esinettä: Pentti Leskisen suksisauvan sompa, ED-Design Oy:n tietokonenäyttö sekä Saloran kuvaputkitelevisio. Mallinnus toteutetaan kahdella eri 3D-digitointimenetelmällä eli valokuvaperusteisella menetelmällä ja laserkeilaamalla. Kolmiulotteisen digitoinnin tuloksia on tarkoitus esitellä FIDA:n verkkosivuilla vielä tämän vuoden aikana. Lue lisää aiheesta Elkan blogista.

 

Tietokonenäyttö valmiina kuvattavaksi

Esa Hannus ja Manu Eloaho kuvaamassa monitoria

Julkaistu 04.11.2011


Teollisen muotoilun seminaari Mikkelissä

Mikkelissä järjestetään teollisen muotoilun seminaari torstaina 10.5.2012 konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa. Seminaarin järjestelytyössä mukana ovat FIDA:n lisäksi Mikkelin kesäyliopisto, kehitysyhtiö Miktech Oy ja elinkeinoyhtiö Miset Oy. Seminaarin luennoitsijoiksi kutsutaan FIDA:n toiminnan käynnistämisessä mukana olleita henkilöitä, teollisia muotoilijoita sekä teollisen muotoilun opetuksen edustajia. FIDA:n kotisivuilla kerrotaan myöhemmin tarkempaa tietoa seminaarin ohjelmasta ja luennoitsijoista.

Julkaistu 24.10.2011


FIDAn verkkonäyttely on työn alla

FIDA:n verkkonäyttelyn suunnittelutyö on käynnissä. Näyttelyssä on tarkoitus esitellä kaikille suomalaisille tuttuja tuotteita ja kertoa niiden muotoilusta. Näyttelyn graafisen ilmeen suunnittelusta ja teknisestä toteutuksesta vastaa mainostoimisto Aalto Oy. Verkkonäyttely julkaistaan ensi vuoden alkupuolella.

Julkaistu 27.09.2011


Uusia arkistoja FIDA:lle

Sisustusarkkitehti Kari Asikainen on lahjoittanut arkistonsa FIDA:lle. Kari Asikainen valmistui sisustusarkkitehdiksi Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1966 ja hänellä on ollut oma suunnittelutoimisto Kari Design Oy vuodesta 1983. Asikainen on suunnitellut sisustuksia esimerkiksi Kannelmäen kirkkoon ja Tampereen työväenteatteriin. Huonekalusuunnittelua hän on tehnyt mm. P.O. Korhonen Oy:lle. FIDA:n vastaanottama arkisto sisältää mm. kattavan huonekalujen piirustusarkiston. Aineisto on tutkijoiden käytettävissä Elkan tutkijasalissa.

Salon tuotanto- ja kulttuurihistoriallinen museo SAMUn elektroniikkakokoelmat on lahjoittanut FIDA:lle 11 kpl Salora Oy:n valmistamia televisioita. Televisiot ovat 1970 – 1980-luvuilta ja ne ovat Saloran muotoilijoiden (Jorma Pitkonen, Heikki Kiiski ja Ilja Sunell) suunnittelemia.   

Julkaistu 22.08.2011


Pekka Wikströmin muotoilutarinat

FIDA:n sivuilla on luettavissa uusia muotoilutarinoita. Pekka Wikströmin tarinat kertovat hänen työskentelystään muotoilijana Oy Slev Ab:n kodinkonetehtaalla sekä Kone Oy:n instrumenttitehtaalla. Pekka Wikströmin muotoilutarinoita pääset lukemaan tästä.

Julkaistu 06.07.2011


Pekka Wikströmin arkisto on järjestetty

Toukokuussa FIDA:n vastaanottaman teollisen muotoilijan Pekka Wikströmin arkisto on nyt järjestetty ja luetteloitu. Tiedot arkiston sisällöstä löytyvät arkistoluettelosta. FIDA:n nettisivuilla on luettavissa esittelyteksti Pekka Wikströmistä ja esillä on myös hänen arkistostaan löytyviä valokuvia ja piirustuksia. 

Julkaistu 30.06.2011


FIDAn piirustuksia digitoidaan

FIDA:n piirustusten digitointi on käynnissä. Parhaillaan digitoidaan Tuotesuunnittelu Pentti Leskisen sekä ED-Design Oy:n piirustusmateriaaleja. Digitoinnin jälkeen piirustusten tiedot syötetään Elkan piirustustietokantaan. Tietokannan kautta on katsottavissa kuvat kaikista digitoiduista piirustuksista, mutta tässä jo muutamia poimintoja aineistosta.

 

LASIRELIEFI, TUOTESUUNNITTELU PENTTI LESKINEN

LASISET SHAKKINAPPULAT, TUOTESUUNNITTELU PENTTI LESKINEN

KATTILA, ED-DESIGN OY

Julkaistu 26.05.2011


Pekka Wikströmin arkisto FIDA:lle

FIDA on vastaanottanut teollisen muotoilijan Pekka Wikströmin arkiston. Wikström valmistui metallitaiteilijaksi Taideteollisuusoppilaitoksesta (nykyisestä Aalto-yliopistosta) vuonna 1964 ja kuului valmistuttuaan teollisen muotoilun pioneereihin. Pekka Wikströmin arkisto on järjestämisen ja luetteloinnin jälkeen tutkijoiden käytettävissä Elkan tutkijasalissa.

Julkaistu 09.05.2011


Muotoilijat kertovat muotoilutarinoita

Muotoilutarinat – osiossa tuodaan esille tarinoita tuotteiden taustalta. Siinä teolliset muotoilijat pääsevät itse kertomaan suunnittelutyöstään. Tällä hetkellä luettavissa on Pentti Leskisen kertomuksia mm. Exel sauvojen ja Hiisi-kiukaan suunnittelusta.   

Julkaistu 13.04.2011


Tutustu muotoiluarkistoihin

Muotoilijat ja arkistot -osiossa voit tutustua FIDA:lle aineistoa luovuttaneisiin muotoiluarkistoihin. Lyhyen esittelytekstin lisäksi sivuille on koottu kuvia suunnittelutyön tuloksista eli esineistä ja suunnitelmapiirustuksista. Toistaiseksi valmiina ovat ED-Design Oy:n, Jukka Vaajakallion ja Tuotesuunnittelu Pentti Leskisen arkistojen esittelyt.

Julkaistu 25.03.2011


Järjestetyt muotoiluarkistot

FIDA:n vastaanottamista muotoiluarkistoista on tähän mennessä järjestetty ja luetteloitu ED-Design Oy, Eero Miettisen arkisto, Forma Finlandia, Jukka Vaajakallion arkisto, Risto Väätäsen arkisto sekä Tuotesuunnittelu Pentti Leskinen. Arkistoluetteloihin voi tutustua Muotoilijat ja arkistot -osiossa. 

Julkaistu 03.03.2011


Sari aloittaa FIDA:n tehtävissä

FM Sari Muinonen aloittaa FIDA:n vastaavana tietopalvelusihteerinä maaliskuun alusta lukien. Hänen tehtäviinsä kuuluu mm. osallistuminen aineiston vastaanottoon, muotoiluarkistojen järjestäminen, luetteloiminen ja digitointi sekä FIDA:n verkkosivujen ylläpitäminen ja muu tiedotustoiminta.

Julkaistu 22.02.2011


FIDAn verkkosivut työstettävinä

FIDA:n verkkosivujen työstäminen on vielä käynnissä.

 

Sivuille tullaan lisäämään sisältöä lähiaikoina.

Julkaistu 18.01.2011


S_11405_000022.jpg