Erkki Ruuhinen

Emeritustaiteilijaprofessori Erkki Ruuhinen on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia graafisia suunnittelijoita maassamme. Hän on keskeisesti vaikuttanut suomalaisen graafisen muotoilun profiilin nousuun. Laaja-alaisen ja aktiivisen suunnittelutyönsä lisäksi hän on kirjoittanut ja luennoinut graafisesta suunnittelusta sekä toiminut asiantuntijana alan kilpailuissa. Hän on ollut perustamassa Suomeen useita suunnitteluun ja muotoiluun liittyviä tapahtumia: Vuoden Huiput -kilpailua, Vuoden Parhaat Kampanjat -kilpailua ja Vuoden Graafikon valintaa. Erkki Ruuhinen valittiin ensimmäisenä suunnittelijana Vuoden graafikoksi vuonna 1985 ja Vuoden huiput -kilpailussa Ruuhinen palkittiin kilpailun pääpalkinnolla platinahuipulla vuonna 1986. Valtion Taideteollisuuspalkinnon hän on saanut kaksi kertaa eli vuosina 1969 ja 1989.

 

Erkki Ruuhinen

Erkki Ruuhinen

Ruuhinen on osallistunut aktiivisesti vuodesta 1966 alkaen graafista suunnittelua, julisteita, typografiaa ja kalligrafiaa esitteleviin kansainvälisiin näyttelyihin, ja hän on saavuttanut urallaan lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä ammatillisia tunnustuksia ja palkintoja. Ruuhisen suunnittelemia julisteita sekä typografisia ja kalligrafisia töitä on useiden ulkomaisten museoiden kokoelmissa.

Erkki Ruuhinen aloitti opintonsa Mainosgraafikkojen koulussa vuonna 1964. Valmistumisensa jälkeiset vuodet Ruuhinen työskenteli mainostoimisto SEK Oy:ssä suunnittelijana, jonka jälkeen hän siirtyi 1975 mainostoimisto Anderson & Lembke Oy:n suunnittelijaksi ja 1977 osakkaaksi.  Vuonna 1983 hän avasi oman graafiseen muotoiluun, yritysgrafiikan suunnitteluun ja visuaalisen yrityskuvan konsultointiin erikoistuneen yrityksensä Erkki Ruuhinen Oy. Uransa aikana Erkki Ruuhinen on suunnitellut lukuisia liikemerkkejä, logoja ja yritysten visuaalisen ilmeen uudistusprojekteja sekä elokuva- ja kulttuurijulisteita. Ruuhisen suunnittelemista elokuvajulisteista laajimman kansainvälisen levityksen ja huomion ovat saaneet osakseen Ingmar Bergmanin Oscar-palkitun elokuvan Fanny ja Alexander kaksi julistetta vuodelta 1982.

Katso tästä Erkki Ruuhisen digitoituja julisteita.

Katso tästä Erkki Ruuhisen arkiston luettelo.

Tutustu Ruuhisen suunnittelutöihin Design is thinking -verkkonäyttelyssä.

www.designer.fi

www.erkkiruuhinen.fi.

Fanny Alexande B1

Ingmar Bergmanin Oscar-palkitun elokuvan Fanny & Alexander julistepari vuodelta 1982

Tallenna

11628 Liikemerkit vuosilta 1970 2000

Yritysten liikemerkkejä vuosilta 1970-2000, Mm: Ilmarinen, K-Ryhmä, Tamperetalo, Heureka, Helsingin Vesi, Kolster

11628 Who will be next one

Who Will Be The Next One? -juliste: Varsovan Biennalen hopeamitali 1972 ja Brnon Biennalen hopeamitali 1974, Team: Erkki Ruuhinen, Pekka Råman, Seppo Näränen, Kaj G. Lindholm

11628 Naisenkuvia

Jörn Donner: Naisenkuvia -elokuvan juliste vuodelta 1970, valokuvaaja Boris Fehrman

11628 Mustaa valkoisella

Jörn Donner: Mustaa valkoisella -elokuvan juliste vuodelta 1968, valokuvaaja Pentti Helanne

11628 Poriginal Jazz

Poriginal Jazz 1985: Kolmen julisteen sarjan punainen juliste vuodelta 1985, copywriter Jukka Sorjo-Smeds

11628 Punainen risti

Help The Helpers -juliste vuodelta 1970, Brnon Biennalen hopeamitali 1970