Bestform Oy

Bestform Oy oli Jyväskylässä vuosina 1986 – 2015 toiminut muotoilutoimisto. Sen toimialaan kuuluivat teollinen muotoilu, tuotekehitys, tuotegrafiikan suunnittelu sekä mallinrakennus. Bestform Oy:n perusti teollinen muotoilija Markku Lehtinen (1949 – 2015), joka yrityksensä kautta oli mukana suunnittelemassa mm. huonekaluja, sähkö- ja elektroniikkakatuotteita, erilaisia koneita- ja laitteita sekä yritysidentiteettejä.

Markku Lehtinen valmistui teolliseksi muotoilijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1978. Muotoilijan työt hän aloitti jo opiskeluaikanaan vuonna 1975 SR-Design Oy:ssä. Tuolloin hän suunnitteli mm. bensamittareita, modeemeja ja linja-auton koreja. Valmistumisensa jälkeen Lehtinen siirtyi GWS Oy:n palvelukseen, jossa hänen työhönsä kuului myymäläkalusteiden tuotekehitystä ja muotoilua sekä myymäläsuunnittelua. Vuodesta 1986 lähtien Markku Lehtinen toimi siis yrittäjänä omassa muotoilutoimistossaan Bestform Oy:ssä.

Markku Lehtinen

Markku Lehtinen

Suunnittelutyönsä lisäksi Markku Lehtinen teki paljon opetus- ja muotoilunedistämistyötä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hän opetti muotoilua mm. Jyväskylän teknillisessä oppilaitoksessa sekä luennoi ja konsultoi paikallisia yrityksiä Meksikossa. Hän toimi myös Keski-Suomen alueella TE-keskuksen Design Start -kehittämisohjelman konsulttina sekä Design Forum Finlandin projektipäällikkönä.

Bestform Oy:n arkistossa on runsaasti projektiasiakirjoja, piirustuksia ja valokuva-aineistoja Markku Lehtisen erilaisista suunnittelutöistä hänen uransa varrelta. Lisäksi arkisto sisältää asiakirjoja Lehtisen tekemästä opetus- ja konsultointityöstä.

Katso tästä Bestform Oy:n digitoituja aineistoja.

Katso tästä Bestform Oy:n arkistoluettelo.

Bestform GWS kassapöytä 1989 pieni

Kassapöytä, GWS Oy (1989)

Stemma sohvapöytä pieni

Sohvapöytä, Stemma Oy

Allaway 1990 pieni

Keskuspölynimurin kahva, Allaway Oy (1990)

Linja auto 1970luku pieni

Linja-auton luonnos (1970-luku)

opti ski pieni

Opti-Ski-lippuautomaatti, Optimic Oy (1986)