Hevonen työkaverina

Hevonen on ollut mukana monessa. Perinteisesti maaseudulla hevosen avulla tehtiin peltotyöt, ajettiin heiniä, kuljetettiin tavaroita, vedettiin puut metsästä, käytiin kaupassa ja kirkossa. Maatalouden lisäksi hevonen oli merkittävä apulainen myös teollisuudessa ja palokunnan varusteetkin kuljetettiin hevospelissä. Uittotöissä muiden töiden lisäksi hevosta käytettiin pyörittämään vorokkia eli nostokelaa, jota hevoskierroksikin sanottiin. Sota-aikana hevonen veti mm. ampumatarvikkeita, ruokaa, kenttäkeittiöitä ja tykkejä.

Hevonen oli tärkeä ja arvokas ja siksi hevosen omistaja kohteli usein hevostaan paremmin kuin itseään tai perhettään. Konsulentti Martikainen lausuikin hevostapaturma- ja lääkintäkurssilla Joensuussa marraskuussa 1949: ”Hevonen ei vaadi omistajaltaan palkkaa, ainoastaan levon, ruoan ja hyvän kohtelun”.

Lue tästä hevosen rukous isännälle.

 

 

Lähteet:

Arkistolähteet kuvien yhteydessä.

1 comment for “Hevonen työkaverina

  1. Irma Savolainen
    8.9.2019 at 17:14

    On hevonen toista kuin esim. auto ”työkaverina”. Se on inhimmillinen, ymmärtää isännän ”yskän”. En ole hevosmaailmassa ollut, sivusta seurannut joskus ennen. Ihmisen vika, jos hevonen ”vikuroi”. Kun hevosen tehtäviä ajattelee, ei voi kuin ihmetellä sen luonnetta ja vahvuutta. Kun se on lähes metrisessäkin lumessa kiskonut tukkipuita metsästä, kun sitä on piiskalla ajettu eteenpäin, kun sen kaulassa on raavas mies tai ratsastajatyttö itkenyt elämänmenoa, ikäväänsä, ahdistuneisuuttaan, kaikenlaista suruaan, kun sen korvaan on kuiskittu asioita, joita kenelläkään toiselle ei voi kertoa… Hevonen seisoo paikallaan, kuuntelee, vilkaisee syrjäkarein läheistään, saattaa hörähtää kuin vastauksen, ikäänkuin vastauksen ymmärtäneensä…Sodassa hevonen oli ehdoton tekijä ja auttaja kaikissa tilanteissa. Mitä se joutui kestämäänkään, sillä ei ollut ihmisen tietoa, mitä tämä meteli ja pauke on. Se eli vaistojensa ja ihmisen ohjauksen varassa. Suomen hevonen on vailla vertaansa. Harvassa on eläinlaji, joka vastaisi meidän omaa lyhytjalkaista (niinkuin me suomalaisetkin) vahvaa niin ruumiillisesti kuin henkisesti olevaa eläinlajia. Myös nämä lämminveriset ravurit omassa arvossaan. Silti; tuo Suomen Hevonen on kunniansa ansainnut näin maallikonkin silmissä ja mielessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *