Pienoismalleja

Pienoismallit ja hahmomallit kuuluvat olennaisena osana muotoiluprosessiin, jossa suunniteltavasta tuotteesta vaaditaan käsin kosketeltava malli tuotteen tutkimista ja havainnoimista varten. Esiteltäessä muotoiluratkaisua esimerkiksi asiakkaalle tai tulevalle käyttäjälle näistä malleista on suuri hyöty, sillä niiden avulla tuotteen ulkonäön ja toimivuuden arviointi on helpompaa kuin pelkästään esimerkiksi piirustusten ja valokuvien avulla.

Pienoismallien kuvat on poimittu viideltä arkistoluovuttajalta. Ensimmäisenä ovat ED-Design Oy:n arkistosta röntgenlaitteiston pienoismalli sekä kuva ”katastrofiauton” pienoismallista, joka on muotoilijoiden Heikki Kiiskin ja Jorma Pitkosen diplomityönä suunnittelema. Tuotesuunnittelu Pentti Leskisen arkistosta ovat kuvat pahvisista kiukaan pienoismalleista ja veturin pienoismalli. Pekka Wikströmin arkistosta löytyi kuva moottoriveneen pienoismalleista, jotka ovat 1970-luvulta. Wikströmin käsialaa on myös sähköaitauksen pienoismalli (kuvan oikeassa reunassa komeilee myös Wikströmin suunnittelema Olli-sähköpaimen). Ergoplan Oy:ltä on Scanora-hammasröntgentutkimuslaitteen pienoismalli. Viimeisessä kuvassa on paperikoneen reunanleikkaajaa ja ihmistä esittävä pienoismalli vuodelta 1988 ja se on Jukka Vaajakallion arkistosta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *