S/S Concordia

BMV, eli Björneborgs Mekaniska Verkstad, rakensi vuonna 1885 kuvassa näkyvän hienon höyrylaivan S/S Concordian. Alus oli 43 metriä pitkä ja kymmenen hyttipaikan ansiosta se pystyi rahdin lisäksi kuljettamaan myös matkustajia. Laivan tilannut Concordia Ångfartygsaktiebolaget käytti sitä aluksi liikennöintiin Porin ja Pietarin välillä, mutta vuonna 1894 reitti laajeni linjalle Sundsvall—Söderhamn—Pori—Helsinki­—Pietari. Tuolloin autonomian ajan lopulla Concordiaa tituleerattiin ”Porilaisten ylpeydeksi”. Ihmekös tuo, kun laiva tarjosi pienestä maakuntakaupungista suoran yhteyden suurvallan pääkaupunkiin Pietariin.

SS-Concordia-1-1

Monien vaiheiden jälkeen laiva myytiin Venäjälle vuonna 1912, ja sen nimeksi vaihtui Konkordiya. Alus ajoi kerran Nevajoella karille vuonna 1914, ja lopullisen matkan pään se kohtasi haaksirikossa Valkoisella merellä, tuolloin Kingisepp-nimisenä seilaten. Oheinen kuva on peräisin Rosenlew Oy:n Porin konepajan (BMV) arkistosta.

1 comment for “S/S Concordia

  1. Koivuniemi Esa
    2.7.2019 at 18:13

    Moi

    Meillä on S/S Concordian nelihuoneinen hytistö vanhan huvilan sisällä Porissa Huvilajuovalla. Sekä kuvia aluksesta että aluksen pienoismalli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *